Hiçbir Günahı Küçük Görme!
Günah ne demektir? Günahın büyüğü ve küçüğü olur mu?
“Günah”, her konuda Allah ve peygamberin emir ve yasaklarına muhâlefet etmektir.
GÜNAHIN BÜYÜĞÜ VE KÜÇÜĞÜ OLUR MU?
Kur'ân-ı Kerim’de, “büyük ve küçük günah” ifadesine yer verilmiş ancak hangi günahların büyük hangi günahların küçük olduğu konusunda ayrım yapılmamıştır.
“Şirk”, “küfür”, ve “nifak” büyük günahtır. Küfre varmayan söz, fiil ve davranışlardan da büyük günahlar vardır.
Kur’an’da, iyi mü’minlerin büyük günahlardan kaçındıkları ve sadece küçük günah işledikleri belirtilmiş, Yüce Allah’ın büyük günahlardan kaçınanların küçük günahlarını bağışlayıp onları cennete koyacağı bildirilmiştir.
Dünya hayatında imtihan halinde bulunan insan, hayra ve şerre, hakka ve batıla, iyiye ve kötüye yönelebilecek kabiliyette yaratılmıştır. İnsan günah işlemeye elverişli bir varlıktır. Allah, iyi ve kötüyü, hayır ve şerri yapabilme kabiliyeti verdiği insana, kötüyü ve şerri bırakmasını ilham etmiş, ancak iman ve itaate zorlamamıştır. Ancak iyiyi, hayrı işleyenlere mükafat, kötü ve şer olanları işleyenlere ceza vaat etmiştir.
Günah, sonsuz kudret ve azamet sahibi Yüce Allah’a bir isyandır. Günah, hem ferdi hem de sosyal hayatı bozan manevi bir hastalıktır. Bu itibarla mümin, büyük küçük tüm günahlardan sakınmalıdır.
Günahtan sakınmanın en etkin çaresi, günaha giden yolu kapamak, bir daha o günaha yaklaşmamak ve günah işlememek için Allah’a verdiğimiz sözü her an hatırda tutmaktır. Buna rağmen insan bir günah işlenmişse, bu günahtan pişmanlık duymalı ve hemen tövbe edip Allah’tan af dilemelidir.
Kaynak: Diyanet
YORUMLAR