Hicr Suresinin 21. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Hicr suresinin 21. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Allah’ın mülkün sahibi olduğunu bildiren âyet; Hicr suresinin 21. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Kur’an’da şöyle buyrulur:

وَاِنْ مِنْ شَيْءٍ اِلَّا عِنْدَنَا خَزَٓائِنُهُۘ وَمَا نُنَزِّلُهُٓ اِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ

Her şeyin hazineleri sadece bizim katımızdadır ve biz oradan indirdiğimizi belirli bir ölçüye göre indiririz. (Hicr, 15/21)

MÜLKÜN SAHİBİ ALLAH’TIR

Bilgi:

Her şeyin gerçek sahibi Yüce Allah’tır. Bundan dolayı O’nun isimlerinden biri de “Malikü’l-mülk”tür. Bizim bir şeye sahip olmamız ise geçicidir. Göklerde ve yeryüzünde her şeyin kaynağı Allah’ın katındadır. O, nimetlerini insanlara, canlılara belirli bir ölçüye, düzene, kurala ve yasaya göre indirir. Bu sebeple insan, muhtaç olduğu, elde etmek istediği meşrû şeyleri O’ndan dilemeli, O’nun koyduğu kurallara uyup çalışmalı; sahip olduğu her şeyin de aslında O’na ait olduğunu aklından çıkarmamalıdır.

Mesaj:

  1. Elimizdeki her nimet için Allah’a daima şükran borçluyuz.
  2. Şükür borcumuzu Allah’ın emir ve yasaklarına uymakla yerine getirebiliriz.

Kelime Dağarcığı:

Kader: Ölçmek, takdir etmek; Allah’ın ebede kadar olacak her şeyi takdir etmesi ve vakti geldiğinde yaratması.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Orada hem sizin için, hem de rızkı size bağlı olmayan diğer canlılar için geçim kaynakları var ettik.
  2. Her şeyin hazinesi bizim yanımızdadır; ancak biz onu belirli bir ölçüye göre indiriyoruz.

Cenâb-ı Hak yeryüzüne hem bizim için, hem de rızkını bizim temin etmediğimiz kimseler, evcil veya yabanî hayvanlar için geçim vesileleri kılmıştır. Hepimizi O rızıklandırmaktadır. Âyet-i kerîmede buyrulur:

“Yeryüzünde kımıldayan bütün canlıların rızkı yalnızca Allah’a aittir.” (Hûd 11/6)

“Nice canlılar var ki, hayatları için gerekli olan rızkı yanlarında taşıyamaz. Onların da sizin de rızkını veren Allah’tır.” (Ankebût 29/60)

Çünkü bildiğimiz ve bilmediğimiz her şeyin hazineleri Rabbimizin katındadır. O’nun kudret eli, hüküm ve tasarrufu altındadır. Oradan ilâhî hikmetine, kulların maslahat ve ihtiyacına göre belirlenmiş ölçüler içerisinde indirir. Bir diğer âyet-i kerîmede şöyle burulur:

“Allah kullarına rızkı bol bol verseydi, elbette yeryüzünde taşkınlık ederlerdi. Bu sebeple O, rızkı dilediği ölçüde indirir. Şüphesiz O, kullarının bütün hallerini çok iyi bilmekte ve onları hakkiyle görmektedir.” (Şûrâ 42/27)

Bulutların sevki, aşılanması, yağmurun oluşumu ve bitkilerin aşılanmasında çok mühim rol oynayan rüzgarlar ise başlı başına bir kudret delilidir.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com