Hicri Takvim Hangi Halife Döneminde Kullanılmaya Başlanmıştır?
Takvim ne demektir? Hicri takvim hangi halife döneminde kabul edildi? Hicri takvim ilk kez hangi halife zamanında kullanılmıştır?
Hicrî takvim, Hz. Ömer'in (r.a.) halifeliği zamanında Hicretten 17 sene sonra, Miladi 639 yılında, toplanan bir meclis tarafından Hz. Ali'nin (r.a.) önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 yani ilk yıl kabul edilerek oluşturulmuştur.
TAKVİM NEDİR?
Sözlükte “doğrultmak, düzeltmek; değerini belirlemek” anlamlarına gelen takvîm kelimesi terim olarak “bir olayın belli bir başlangıca göre akıp giden zaman içerisindeki yerini, boyutlarını verme” ve “bunu veren belge” demektir. Söz konusu boyutlar yıl, ay, gün sayısı ve gün adı şeklinde belirlenmiştir. Kur’an’da bir yerde geçen kelime (et-Tîn 95/4) insanın yaratılırken en güzel biçimde düzenlendiğini ifade eder.
HİCRİ TAKVİM HANGİ HALİFE DÖNEMİNDE KABUL EDİLDİ?
Takvim reformu Hz. Peygamber (s.a.v.) zamanında yapıldı, ancak İslâm tarihinin başlangıcı olarak hicret hadîsesinin esas alınması Hz. Peygamber'in (s.a.v.) vefatından altı yıl sonra Hz. Ömer'in (r.a.) hilafeti zamanında benimsendi.
Hicretin resmen takvim başlangıcı sayılması Hz. Ömer zamanında 17 (638) yılında gerçekleşmiştir.
Hicrî takvim, Hz. Ömer'in (r.a.) halifeliği zamanında Hicretten 17 sene sonra, Miladi 639 yılında, toplanan bir meclis tarafından Hz. Ali'nin (r.a.) tavsiyesiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur.
Hicrî takvim, İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in (s.a.s.) Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.
YORUMLAR