Hindistan'da Müslümanlara Eşitsizlik
Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinde yaşayan Müslüman azınlığın eşitsizliklerle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Ülkede kısa bir süre önce yapılan genel seçimler sırasında başlıca tartışma konularından biri olan “azınlık hakları” meselesinde, büyük ölçüde Müslümanlara odaklanılırken, “Batı Bengal’de Müslümanların Statüsü” başlıklı araştırma raporu, eyalette Müslüman azınlığın durumunun pek de iç açıcı olmadığını gösterdi.
HİNDİSTAN’DA MÜSLÜMANLARIN EĞİTİMİ İÇ KARARTICI
Düşünce kuruluşları Association SNAP ve Guidance Guild’in, Batı Bengal eyaletinde 100 bin haneyle yaptığı, Müslüman topluluk içindeki farklılıkların da incelendiği araştırmanın raporunda, “bu hanelerin yaklaşık yüzde 65’inde düşük gelirli ailelerin yaşadığı, istikrarlı bir yaşam biçiminin var olmadığının” gözlendiği belirtildi.
Düşük gelirli hanelerin neredeyse yarısında, geçici işçi olarak çalışanların yaşadığı, Müslümanların eğitim seviyesinin de “iç karartıcı” olduğu görüldü. Hanelerin yüzde 17’sinden fazlasında okur-yazar yetişkin bulunmadığı, yarısından fazlasında ilkokuldan sonra öğrenim görmeye devam eden olmadığı gözlendi.
SADECE MÜSLÜMANLARIN ÇOCUKLARI DİNİ OKULLARA GİTMİYOR
Öte yandan Müslümanlarla ilgili yaygın inanışları yalanlayan rapora göre, eyalette Müslümanların çocukları sadece dini okullara gitmiyor, kızlar ortaokula ve liseye kaydediliyor ve Müslümanlar modern sağlık hizmetlerini kullanıyor.
Rapor ayrıca, kırsal kesimde yaşayan Müslümanların yüzde 90’ından fazlasının Bengalce konuştuğunu, sadece çok küçük bir bölümünün ana dilinin Urduca olduğunu ortaya koydu.
Batı Bengal’de Hindularla Müslümanların birçok bölgede bir arada eşit oranlarda yaşadığı, azınlık mahalleleri kurulmadığına da dikkat çekildi. 2001 yılı verilerine göre, Batı Bengal’de nüfusun dörtte birini Müslümanlar oluşturuyor.
Kaynak: AA