Hoca Ahmet Yesevi Otağı Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Ahmed Yesevi Üniversitesi tarafından kurulan Hoca Ahmed Yesevi Otağı ile Yesevi türbesinin maketi ziyarete açıldı.

Hoca Ahmed Yesevi Otağı ile Yesevi türbesi, "UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı" münasebetiyle, Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesi içerisindeki Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesine kuruldu.

Açılış töreninde konuşan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Hoca Ahmed Yesevi'nin, Anadolu velilerinin, Anadolu Alperenlerinin ilham kaynağı olmuş mümtaz bir şahsiyet olduğunu belirterek, "Türk Dünyası ile aramızdaki uzaklığın, elimizde olmayan kopuşların bir bakıma telafisi anlamında, yakınlaşmayı, birliği, beraberliği sağlama gayret etmeliyiz. Bu amaçla çalışıyoruz, inşallah muvaffak oluruz" dedi.

Kütük, Yesevi'nin özelliklerini ve felsefesini hatırlatmayı amaçladıklarını aktararak şunları söyledi:

"Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nin bu tür bir etkinliğe ve Türk Dünyasının mümtaz bir kişiliğinin manevi varlığına ev sahipliği etmesi kadar doğal bir şey yoktur. Bununla iftihar ediyoruz. Türk Dünyasında temsil edilen diğer ülkelerin her birinin anıt eserinin birer maketini, geçen yıldan itibaren Kültür Evleri'nin yanına yerleştirmeye başladık. Geçen sene Burana Kulesi'ni koyduk. Bu sene Ahmed Yesevi Yılı olması itibariyle Yesevi'nin türbesinin maketini koyduk. Üniversitemizin de otağını getirmesiyle, Kültür Mahallesi'nde bir bakıma Ahmed Yesevi'ye has bir köşe ve bir mekan oluşturduk."

"HOCA AHMED YESEVİ'YE BORÇLUYUZ"

Ahmed Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ise, davetlilerin Nevruz bayramını kutlayarak, "Ahmed Yesevi, Yahya Kemal'in ifadesiyle bizim milliyetimizi borçlu olduğumuz kişidir" dedi.

Yesevi'nin, bozkırda yetiştirdiği 99 bin öğrenciyi Anadolu'ya, Balkanlara ve dünyanın değişik yerlerine gönderdiğini söyleyen Yıldız şöyle konuştu:

"Yesevi Hazretleri, Peygamber Efendimizin yaymış olduğu İslam ışığını Türkistan'dan, Yesi'den alarak Anadolu ve Balkanlara yansıtmıştır. Anadolu'ya yansıtmış olduğu ışık, Anadolu'da Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlara yansıtmış olduğu ışık ise Sarı Saltuklar, Demirci Babalar, Gül Babalar olarak tezahür etmiştir. Biz, Anadolu'da şu anda milliyetimizi muhafaza ettiysek, Müslümanlığımızı muhafaza ettiysek, bunu manevi babamız Hoca Ahmed Yesevi'ye borçluyuz.”

Prof. Dr. Musa Yıldız'ın Nevzat Kütük'e plaket takdim ettiği açılış töreninde Kazak sanatçılar Aydana Okuyankızı ve Abdülvahap Kılıç, Kazak çadırında mini bir konser verdi.

Türkiye'de öğrenim gören Türkmenistanlı öğrencilerin halk oyunları gösterisi yaptığı ve davetlilere Türkistan Pilavı dağıtılan programa, Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev, Tataristan Türkiye Temsilcisi Aydar Gaşıgullin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdülhamit Avşar'la Türk Dünyası sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.