Hoca Ahmet Yesevi Otağı Açıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ve Ahmed Yesevi Üniversitesi tarafından kurulan Hoca Ahmed Yesevi Otağı ile Yesevi türbesinin maketi ziyarete açıldı.
Hoca Ahmed Yesevi Otağı ile Yesevi türbesi, "UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi Yılı" münasebetiyle, Kültür A.Ş. Genel Müdürlüğü yerleşkesi içerisindeki Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesine kuruldu.
Açılış töreninde konuşan Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Hoca Ahmed Yesevi'nin, Anadolu velilerinin, Anadolu Alperenlerinin ilham kaynağı olmuş mümtaz bir şahsiyet olduğunu belirterek, "Türk Dünyası ile aramızdaki uzaklığın, elimizde olmayan kopuşların bir bakıma telafisi anlamında, yakınlaşmayı, birliği, beraberliği sağlama gayret etmeliyiz. Bu amaçla çalışıyoruz, inşallah muvaffak oluruz" dedi.
Kütük, Yesevi'nin özelliklerini ve felsefesini hatırlatmayı amaçladıklarını aktararak şunları söyledi:
"Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nin bu tür bir etkinliğe ve Türk Dünyasının mümtaz bir kişiliğinin manevi varlığına ev sahipliği etmesi kadar doğal bir şey yoktur. Bununla iftihar ediyoruz. Türk Dünyasında temsil edilen diğer ülkelerin her birinin anıt eserinin birer maketini, geçen yıldan itibaren Kültür Evleri'nin yanına yerleştirmeye başladık. Geçen sene Burana Kulesi'ni koyduk. Bu sene Ahmed Yesevi Yılı olması itibariyle Yesevi'nin türbesinin maketini koyduk. Üniversitemizin de otağını getirmesiyle, Kültür Mahallesi'nde bir bakıma Ahmed Yesevi'ye has bir köşe ve bir mekan oluşturduk."
"HOCA AHMED YESEVİ'YE BORÇLUYUZ"
Ahmed Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ise, davetlilerin Nevruz bayramını kutlayarak, "Ahmed Yesevi, Yahya Kemal'in ifadesiyle bizim milliyetimizi borçlu olduğumuz kişidir" dedi.
Yesevi'nin, bozkırda yetiştirdiği 99 bin öğrenciyi Anadolu'ya, Balkanlara ve dünyanın değişik yerlerine gönderdiğini söyleyen Yıldız şöyle konuştu:
"Yesevi Hazretleri, Peygamber Efendimizin yaymış olduğu İslam ışığını Türkistan'dan, Yesi'den alarak Anadolu ve Balkanlara yansıtmıştır. Anadolu'ya yansıtmış olduğu ışık, Anadolu'da Hacı Bektaş-ı Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlara yansıtmış olduğu ışık ise Sarı Saltuklar, Demirci Babalar, Gül Babalar olarak tezahür etmiştir. Biz, Anadolu'da şu anda milliyetimizi muhafaza ettiysek, Müslümanlığımızı muhafaza ettiysek, bunu manevi babamız Hoca Ahmed Yesevi'ye borçluyuz.”
Prof. Dr. Musa Yıldız'ın Nevzat Kütük'e plaket takdim ettiği açılış töreninde Kazak sanatçılar Aydana Okuyankızı ve Abdülvahap Kılıç, Kazak çadırında mini bir konser verdi.
Türkiye'de öğrenim gören Türkmenistanlı öğrencilerin halk oyunları gösterisi yaptığı ve davetlilere Türkistan Pilavı dağıtılan programa, Kazakistan Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev, Tataristan Türkiye Temsilcisi Aydar Gaşıgullin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdülhamit Avşar'la Türk Dünyası sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.
Kaynak: AA
YORUMLAR