Hücrenin Türünü Değiştirmeyi Başardılar

Araştırmacılar, canlı deri hücrelerine bir dakikadan daha kısa sürede yeni DNA ya da RNA nakli yaparak hücrelerin fonksiyonlarını değiştiren bir cihaz geliştirdi.

ABD'li bilim adamları, canlı deri hücrelerine bir dakikadan daha kısa sürede yeni DNA ya da RNA nakli yaparak hücrelerin fonksiyonlarını değiştirebilen, Doku Nanotransfeksiyonu (TNT) adlı yeni bir teknoloji geliştirdi. Hastanın vücudunda gerekli olan hücre tiplerinin yapay olarak üretilmesini sağlayan teknolojiyle, fare ve domuzlarda hasar görmüş dokular kısa süre içinde tedavi edildi.

Ohio Devlet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi ve Ohio Devlet Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden araştırmacıların geliştirdiği TNT, hücre dönüşümü için dizayn edilmiş yeni DNA ve RNA içeren özel bir biyolojik kargo ile bu kargoyu yetişkin canlı hücrelere taşıyacak nanoteknolojik bir çipten oluşuyor.

Araştırmacılardan Daniel Gallego-Perez, bu biyolojik kargo nanoçip kullanılarak yetişkin canlı hücrelere aktarıldığında hücreyi başka türde bir hücreye dönüştürdüğünü belirtti. TNT'nin laboratuvar süreci gerektirmeden, hasta başındaki testlerde bile uygulanabileceğini aktaran Perez, alete hastanın bile hissetmeyeceği az bir enerji yüklenmesiyle biyolojik kargonun teslim edildiğini vurguladı.

Fare ve domuzlar üzerinde yürüttükleri deneylerde deri hücrelerini kas hücrelerine dönüştürmeyi başaran araştırmacılar, bu hücreleri deneklerin yaralanmış ve kan akışı olmayan bacaklarına enjekte ettiler. Bir hafta içerisinde bacakta kan hücrelerinin ortaya çıktığı ve ikinci haftada da bacağın tam olarak iyileştiği belirlendi.

Diğer yandan sinir hücrelerine dönüşen deri hücreleri beyin hasarı geçirip felç kalan fareye enjekte edildiğinde, farenin yeniden hareket edebildiği gözlemlendi.

Araştırmanın baş yazarlarından Ohio Eyaleti Rejeneratif Tıp ve Hücre Odaklı Terapiler Merkezi yöneticisi Dr. Chandan Sen, geliştirdikleri teknolojinin hayalinin kurulması zor ancak ulaşılamaz olmadığını söyledi.

Sen, "Yaptığımız çalışmaların yüzde 98’i başarıyla sonuçlandı. Üstelik hasta üzerinde uygulanması oldukça kolay ve kullanılan çip vücudunuzda kalmıyor. Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde bağışıklık sisteminin baskılanmasına gerek kalmadan, bağışıklık sisteminin gözetiminde hücrelerin yeniden programlandırılması başlatılıyor.’’ dedi.

Prosedürün ayakta tedavi sırasında bile uygulanabileceğini sözlerine ekleyen Sen, TNT'nin bu kadar iyi çalışmasına kendilerinin bile şaşırdığını ifade etti. Sen, "Çalışmamızla, derinin zayıflayan herhangi bir organın hücrelerini yeniden oluşturabileceğimiz son derece verimli bir ortam olduğunu kanıtladık." ifadelerini kullandı.

Sen, TNT'nin insanlar üzerinde test edilmesine gelecek yıl başlanacağını bildirdi.

Kaynak: yenisafak.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.