Hud Suresinin 88. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Hud suresinin 88. ayetinde ne anlatılmak isteniyor? Başarının sırrını anlatan âyet; Hud suresinin 88. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Kur’an’da şöyle buyrulur:

قَالَ يَا قَوْمِ اَرَاَيْتُمْ اِنْ كُنْتُ عَلٰى بَيِّنَةٍ مِنْ رَبّ۪ي وَرَزَقَن۪ي مِنْهُ رِزْقًا حَسَنًاۜ وَمَٓا اُر۪يدُ اَنْ اُخَالِفَكُمْ اِلٰى مَٓا اَنْهٰيكُمْ عَنْهُۜ اِنْ اُر۪يدُ اِلَّا الْاِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُۜ وَمَا تَوْف۪يق۪ٓي اِلَّا بِاللّٰهِۜ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَاِلَيْهِ اُن۪يبُ A

“Ben sadece gücümün yettiği kadar ıslah etmek istiyorum. Fakat başarmam ancak Allah’ın yardımı iledir. Yalnız O’na dayandım ve yalnız O’na döneceğim.” (Hûd, 11/88)

BAŞARININ SIRRI

Bilgi:

Ayette, Hz. Şuayb -aleyhisselâm-’ın, davetine uymayanlara söylediği bir söz aktarılmaktadır. Böylece, peygamberlerin insanları hidayete erdirmelerinin kendilerinden kaynaklanan bir kabiliyet olmadığı, gayret ettikten sonra başarının sadece Allah’ın inayetiyle mümkün olduğu, Hz. Şuayb -aleyhisselâm-’ın dilinden ifade edilmiştir. Ayrıca, müşriklerin Müslüman olması için kendisini helak edercesine yoran Peygamberimize de bir mesaj verilmiş, Allah’ın yardımı ve izni olmadan hiçbir şeyin gerçekleşmeyeceği bildirilmiştir. Peygamberlerin görevi sadece vahyi tebliğ etmektir. Hidayete erdirmek Allah’ın elindedir.

Mesaj:

  1. Gayret bizden başarı ise Allah’tandır.
  2. Dinimiz uğrunda elimizden gelen gayreti göstermekle mükellefiz.

Kelime Dağarcığı:

Tevfik: Hayırlı işlerde Allah’ın kişiyi başarılı kılması.

Islah: Düzeltmek, daha iyi hâle getirmek. İfsadın zıddı.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Şuayb onlara şunları söyledi: “Ey kavmim! Söyleyin bakalım, ben Rabbimden gelen apaçık bir delile dayanıyorsam ve O beni lutuf ve kerem hazinesinden güzel bir şekilde rızıklandırmışsa, O’na nasıl karşı gelebilirim? Ayrıca ben, «Yapmayın!” diye sizi sakındırdığım şeyleri yapmak suretiyle çelişkiye düşmek istemem. Tek gâyem, gücümün yettiği kadar yanlışlarınızı düzeltmektir. Bu hususta başarılı olup olmamam da tamâmen Allah’ın elindedir. Ben yalnız O’na dayanıp güvendim ve yalnızca O’na yöneliyorum.”

Bu âyet-i kerîmede peygamberlerin ve onların izini takip ederek insanları Allah yoluna davet edecek gerçek mürşid-i kâmillerin sahip olmaları gereken vasıflar hülasa edilmiştir. Şöyle ki:

  • Her şeyden önce sağlam bir delile, Allah’tan gelen bir kitaba dayanmaları,
  • İnsanlara söylediklerini öncelikle kendi nefislerinde tatbik etmeleri,
  • Başkalarına yaptıkları nasihatlere aykırı bir tutum ve davranış içinde olmamaları,
  • Sözleriyle özlerinin, kalpleri ile amellerinin birbirine uygunluk arzetmesi,
  • Islahatçı, yapıcı ve düzeltici olmaları; iyiliğin hâkim olması için bütün güçleriyle çalışıp gayret göstermeleri,
  • Başarının sadece Allah’tan geldiğine inanmaları, yalnızca ona güvenip dayanmaları ve O’na yönelmeleridir.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com