Hukukî İhtilâfların Çözümü ile İlgili Hadisler
Hukukî ihtilâfların çözümü ile ilgili hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.v.) hukukî ihtilâfların çözümü hakkındaki bazı hadisleri.
Peygamberimizin (s.a.v.) hukukî ihtilâfların çözümü ile ilgili hadis-i şerifleri...
HUKUKÎ İHTİLÂFLARIN ÇÖZÜMÜ HAKKINDA HADİSLER
Ümmü Seleme’den (r.a.) nakledildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Ben, ancak bir insanım. Davalarınızı bana getiriyorsunuz. Bazılarınız delilini ifade etmede bir kısmınızdan daha başarılı olabilir ve ben de ondan dinlediklerime göre karar veririm. Şayet ben herhangi birine kardeşinin hakkı olan bir şeyin verilmesine hükmedersem, o kimse bunu almasın. Çünkü ben (bu hükümle) ona ateşten bir parça vermişimdir.” (Buhârî, Ahkâm, 20)
***
Abdurrahmân b. Ebû Bekre (r.a.) anlatıyor:
“Babam (Ebû Bekre) Sicistan kadısı olan Ubeydullah b. Ebû Bekre’ye bir mektup yazarak —ki onun için bu mektubu ben yazdım— şöyle dedi: Öfkeliyken iki kimse arasında hüküm verme. Zira ben Resûlullah’ı şöyle derken işittim: ‘Bir kimse öfkeli iken iki kişi arasında hüküm vermesin!’” (Müslim, Akdiye, 16)
***
Abdullah b. Ebû Evfâ’nın (r.a.) naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Allah, haksızlık etmediği sürece hâkimle beraberdir. Haksızlık yaparsa Allah ondan uzaklaşır, şeytan onunla beraber olur.” (Tirmizî, Ahkâm, 4)
***
Amr b. Âs’ın (r.a.) işittiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Hâkim hüküm vereceği zaman ictihad eder (olanca imkân ve gücü ile hakkı arar) sonra isabetli hüküm verirse, kendisine iki sevap vardır. Ama hüküm verirken ictihad eder sonra yanılırsa ona bir sevap vardır.” (Buhârî, İ’tisâm, 21; Müslim, Akdiye, 15)
***
Amr b. Şuayb’ın (r.a.), babası aracılığıyla dedesinden naklettiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.) bir hutbesinde şöyle buyurmuştur:
“Delil getirmek davacıya, yemin etmek ise davalıya düşer.” (Tirmizî, Ahkâm, 12)