Huneyn Nerede?

Hac ve Umre Terimleri

Huneyn, su kaynaklarından mahrum, çöllerden oluşan bir vadi olup şöhretini Kur’ân-ı Kerîm'de adından bahsedilen iki gazveden birisi (diğeri Bedir) olmasından almıştır. Hevâzin Gazvesi adı da verilen bu savaşın meydana geldiği alan bugün Mekke’ye 60 km. uzaklıkta ve Seylülkebîr ile Sadr adlı iki vadiyi birleştiren 5 km. uzunluğunda bir vadidir.

Mekke ile Necid arasında ve güneyde Yemen'e kadar uzanan bölgede yayılmış olan Hevâzinliler Mekke fethi öncesinde Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in büyük bir ordu ile Medine'den ayrıldığını haber alınca bu hareketin kendilerine karşı olabileceğini düşünerek savaş ha-zırlıklarına başlamışlardı. Mekke'nin fethinden sonra Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in Tâif yolu üzerindeki Nahle’de bulunan Uzzâ putunu yıktırması üzerine kendi putları Lât'ın da tahrip edileceğinden korkan ve bütün mal varlığıyla birlikte Evtâs’ta toplanan Hevâzin kabilesinin önemli bir kolu olan Sakifliler de onlara katıldılar.

Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Mekke'nin fethinden 17 gün sonra 12.000 kişilik bir orduyla yola çıktı. Huneyn vadisinde pusu kuran Hevâzinliler'in Evtâs'a yöne-len müslümanların Hâlid b. Velîd kumandasındaki öncü birliğini oka tutmasıyla savaş başladı. Havanın henüz aydınlanmaması sebebiyle düşmanın yerini tesbit etmenin zorluğu yanında ürken hayvanların yol açtığı karışıklık ve panik, öncü birliğin dağılmasına, merkezdeki birliklerin de düzensiz bir şekilde geri çekilmesine sebep oldu. Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in etrafında çok az sayıda asker kaldı. Dağılan İslâm ordusu Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in uyarısı ile kısa zamanda toparlanarak çetin bir savaşın ardından Hevâzinliler'i he-zimete uğrattı. Kur’ân-ı Kerîm’de başlangıçtaki bozgunun sebebi olarak bazı müslümanların sayı bakımından kendilerini üstün görüp ve böbürlenmeleri gösterilmiş, fakat acı tecrübeden sonra Allah'ın mânevî desteğiyle zaferin kazanıldığı ifade edilmiştir (et-Tevbe 9/25-26).

Huneyn Gazvesi öncesi ve sonrasında Hevâzin kabilesinin çekildiği Karnülmenâzil ve Karnüssa'lebe’ye sınır olan, kuyular ile evlerin bulunduğu Evtâs vadisi Mekke-Tâif otobanının 80. kilometresinde yer almaktadır.

Huneyn Gazvesi'nde hezimete uğrayan Hevâzinli müşriklerin Evtâs ve Tâif'e çekilerek yeniden savaş hazırlıkları yaptıklarını haber alan Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Ebû Âmir el-Eş'arî kumandasında bir birliği Evtâs'a gönderdi; kendisi de Tâif’e hareket etti. Evtâs’ta müşriklerle karşı karşıya gelerek kahramanca savaşan Ebû Âmir yaralanıp şehid olacağını anlayınca kumandayı yeğeni Ebû Mûsâ el-Eş'arî'ye bıraktı. Ebû Mûsâ ve beraberindekiler Hevâzinliler'e üstünlük sağlayarak Medine’ye döndü ve her iki kumandan Resûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in duasına mazhar oldu.

Kaynak: Diyanet İşleri Kutsal Topraklar Rehberi