Hünnabın Faydaları Nelerdir?
Son yıllarda tüketimi artan ve tezgahlarda daha çok gördüğümüz hünnap, vitamin ve mineral zengini bir meyve. Kurusu ile çay olarak tüketilebilen hünnabın faydaları...
Ana vatanı Güneydoğu Asya olan son yıllarda Türkiye'de de yetiştirilen hünnap, vitamin ve şifa kaynağı olduğu için büyük ilgi görüyor.
HÜNNAP NEDİR?
Hünnap hem antioksidan hem C vitamini deposu. Meyvesi, yaprağı, çiçeği ve çekirdeği ayrı ayrı faydalı olan hünnap, vitamin ve mineral yönünden zengin. Sağlığınıza sağlık katacak hünnabı beslenme programınızdan eksik etmemekte sağlığınız açısından büyük fayda var. Hünnabın yani bilimsel adıyla Zizyphus Jujuba Mill.’in anavatanı Çin olup; Rusya, Hindistan, Günay Avrupa, Ortadoğu ve Anadolu’da yetişir. Ülkemizde Denizli, Isparta, Hatay, İskenderun, Antalya, Kayseri, Bursa, Çanakkale’de yetiştirilir. Olgunlaşmamış meyveleri yeşil, olgunlaşmış hali ise sarı-kırmızı-kahverengiye kadar farklı renklerde olur.
LİMONDAN 20 KAT FAZLA C VİTAMİNİ BARINDIRIR
Vitamin deposu hünnap aynı zamanda kalsiyum, potasyum, brom, lantan elementlerini de barındırır. Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeren hünnabın, B1 ve B2 vitamini yönünden zengin olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. Yapısında bulunan fenolik bileşikler hünnabın güçlü bir antioksidan olduğunu gösterir. İçerdiği fenolik bileşikler kirazdan 2-4 kat daha fazla.
ÇEKİRDEĞİNDEN MEYVESİNE KADAR AYRI AYRI FAYDALI
Başlı başına sağlık deposu olan hünnapta antioksidan miktarı en fazla meyvesinde, fenolik madde miktarı en fazla çiçeğinde, flavonoid madde miktarı en çok çekirdeğinde, C vitaminin de en çoğunun yaprağında olduğu bilinir. Hünnapta bulunan saponinler glukagon sentezini azaltır, kan glukoz düzeyinin azalmasına yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sayesinde besinlerin sindirim ve emilimini yavaşlatıp doygunluk hissi vererek kan şekeri regülasyonuna katkıda bulunur. Doygunluk hissi vermesi ile obeziteye karşı etkili bir meyvedir. İçeriğinde barındırdığı P ve C vitaminleri ile kapiller arter kalınlaşmasını azaltabilir. Antioksidan içeriği sayesinde kansere karşı koruyucudur. Lif içeriği yüksek olan hünnap sindirimi düzenler, kabızlığa karşı iyi gelir. İçerdiği A ve C vitaminleri ile hünnap karaciğer için de koruyucudur.
HÜNNAP KAÇ KALORİ?
Hünnabın 100 gramı 79 kcal’dir. İçerik olarak 20 gr karbonhidrat içeren hünnabın glisemik indeksi 20 olup düşük glisemik indeksli meyveler arasında yer alır. Yapılan araştırmalar sonucunda diyabet, sarılık, yara ve ülser tedavisinde kullanılması önerilir. Diyabet sorunu olanlar, kesikler ve yaralar için hünnap meyvesinden yararlanabilirler. Şeker sorunu olanlar özellikle ayak nöropatilerinden muzdariptir. Hünnap bir terapötik anti-inflamatuar ajan olarak kullanılabilir. Öte yandan diyabetik bir diyette kan şekerini düzenlemek için gereken dengeli beslenmeyi aldığınızdan emin olmak için bir diyetisyenle görüşmeniz önem taşır.
HÜNNAP KURUSU İLE ÇAY YAPABİLİRSİNİZ
Hünnap çayı ateş düşürücü, ağır ve stresi azaltıcı özelliklere sahip. Zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük, uykusuzluk durumlarında kullanılabilir. Tayvan’da kuru tohumları uykusuzluk (insomnia) sorunu için sıkça kullanılır. Hünnabın taze veya kurutulmuş halini zencefil ve çubuk tarçın ile beraber sıcak suyun içerisinde birkaç dakika bekledikten sonra tüketebilirsiniz (200 ml su (1 bardak), 5-6 adet hünnap, 1 dilim taze zencefil, 1 adet çubuk tarçın.)
YORUMLAR