Hurda Lastikler Minik Patilere Yuva Oldu

Iğdır’da ilkokul öğrencileri, atık araç lastiklerinden yaptıkları kedi evlerini park ve okul bahçelerine yerleştirdi.

Iğdırlı ilkokul öğrencileri, kullanılmayan araç lastiklerini kedilerin kışın soğukta üşümemesi için yuvaya dönüştürerek park ve okul bahçelerine yerleştirdi.

Melekli Şehit Er Aytekin Arslan İlkokulu öğrencileri, kediler başta olmak üzere sokak hayvanlarının soğuk kış günlerinde barınmalarına katkı sağlamak için Iğdır Valiliği’nin de desteğiyle harekete geçti.

MİNİK ÖĞRENCİLER KEDİ EVLERİ YAPTI

Minik öğrenciler, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün katkıları ile temin edilen atık araç lastiklerinden kedi evleri yaptı.

Öğretmenlerin de yardımıyla öğrenciler tarafından çeşitli renklerde boyanan ve içlerine ot ve saman konulan kedi evleri, kent merkezindeki park ve okul bahçelerine bırakıldı. Kedi evlerinin öğrenciler ve öğretmenlerce uygun alanlara yerleştirilmesine Iğdır Valisi Enver Ünlü de eşlik etti.

Vali Ünlü, kış şartlarının ağır yaşandığı bu günlerde sokak hayvanlarının düşünülmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Dilsiz dostlarımız diye isimlendirdiğimiz sokak hayvanları üşümez diye düşünmeyelim. Hiç de öyle değil. Bilim insanları kedilerin 6 saat, köpeklerin de 10 saat aç ve susuz kaldığında öldüklerini söylüyor. Dolayısıyla bu soğuk havalarda kedi, köpek sokak hayvanlarını da düşünmemiz lazım. Bugün burada Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzün de desteğini alan öğrencilerimizin atık lastiklerden yaptıkları kedi evlerini parklara bırakıyoruz. Emeği geçen çocuklarımızı kutluyorum.”

Okulun öğretmenlerinden ve proje sorumlusu Özkan Oğan da hayata geçirdikleri proje kapsamında yaptıkları kedi evleriyle kışın kedilere barınak sağlamak istediklerini söyledi.

Iğdır Valiliğinin desteğiyle yürüttükleri projeyle ülke genelinde başlatılan ‘sıfır atık projesi’ne de destek verdiklerini anlatan Oğan, “Bu kapsamda atık durumdaki lastikleri, atık ahşapları da monte ederek kedi evine dönüştürdük. Bu proje sayesinde sokak kedileri kışın üşümeyecek. Burada emeği geçen öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.