Hurda Sesle Çalışabilen Arazi Aracı Döndü

Tekirdağ'da bir grup üniversite öğrencisi, askeriyeden sadece şasisiyle aldıkları ve hurdadan topladıkları parçalarla 6 ayda yaptıkları arazi aracını ses komutuyla çalışır hale getirdi.

Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokulu Teknoloji Topluluğu üyesi öğrenciler, akademik danışmanları eşliğinde bir arazi aracı projesine başladı. Öğrenciler, hurda malzemelerle yaptıkları arazi aracına "Çorlu Jeep" adını verdi.

Öğrenciler, yaklaşık 3 yıl önce yaptıkları araca özellik eklemeye devam ediyor. Arazi araçlarına özellik katmak amacıyla teknolojiyi de kullanan ekip, 4x4 özelliğinde, saatte 80 kilometre hıza ulaşabilen arazi aracını, sesli komut aracılığıyla da çalıştırmanın heyecanını yaşıyor.

"GECE GÖRÜŞ KAMERASINA SAHİP"

Teknoloji Topluluğu Koordinatörü Öğretim Görevlisi Samet Nalbant, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her türlü arazi şartlarında kullanılabilen aracın 2 ve 4 çeker özelliğinde olduğunu söyledi.

Akıllı telefon ve tabletten aracın pek çok özelliğinin kontrol edilebildiğine dikkati çeken Nalbant, şöyle devam etti:

"Aracımızı ilçemizde bulunan 43. Bakım Merkezi Komutanlığından sadece şasisi ile aldık. Biz bu şasinin üzerine yeni bir temel attık diyebiliriz. Saclarla çeşitli aşamalardan geçen aracımıza bir şekil verdik. Daha sonra otomotiv bölümümüz motor ve şanzımanı birleştirdi. Süspansiyon, fren sistemleri gibi arcın bütün parçalarını bir araya getirerek arazi aracımızı tamamladık. Öğrencilerimiz, aracımızın üzerinde konfor sistemleri olarak inşa ettiğimiz koltuğu, camı, merkezi kilit sistemini Android yazılımla kontrol edebilir şekline getirdi. Aracın teknik özellikleri de gece görüş kamerasına sahip, ısıtmalı yan aynalara sahip. Koltuklarımızın ileri geri hareketini düğme ve Android yazılımlarla kontrol edebiliyoruz. Yine Android yazılımlarla camlarımız aşağı-yukarı hareket edebiliyor. Aracımızı sesli olarak telefona bağlayıp 'çalıştır' dediğimizde çalıştırabiliyoruz. Bunun dışında 'kapat' komutu ile de araç otomatikman kapanıyor."

"ARACI WİRELESS VE IP İLE KONTROL ETMEYİ SAĞLAYACAĞIZ"

Çorlu Meslek Yüksek Okulu Otomotiv Teknolojisi Bölümü son sınıf öğrencisi Furkan Kaplan da aracın Android yazılımının yapım aşamasının kolay olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Aracımıza Android yazılımı yaptık. Daha sonra elektronik kart devresi tasarladık. Android ve araç kodlamasını Elektronik Teknolojisi Bölümü kapsamında şahsım ve bazı arkadaşlarımın yardımıyla yaptık. İlerleyen dönemlerde aracı wireless ve IP ile kontrol etmeyi sağlayacağız. Aracımızı 20 metre uzaklıkta çalıştırabiliyoruz. Son model araçlarda kumanda ile yapılıyor bu işlem. Biz bunu telefonlarda yapmayı başardık. Daha da geliştirmeyi ve tüm araçlara yapmayı hedefliyoruz."

Üniversite öğrencilerinin yapılması zor bir işi başardığını vurgulayan Çorlu Meslek YüksekoOkulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Gümüş ise arazi aracının yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.