Hurma Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde birçok yerde ismi geçen ve Ramazan ayıyla bütünleşen hurmayı ne kadar tanıyoruz? Hurmanın çeşitleri ve sağlığa faydaları nelerdir? İşte hurma ile ilgili bilgiler...
Ramazan boyunca, sahur ve iftar sofralarının baş tacı olan hurmanın şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?
ARAP YARIMADASI’NIN NİMETİ
Hurmanın menşei Arap Yarımadası olmasına rağmen ülkemizde de fazlasıyla yeniliyor. Öyle ki Müslümanlar tarafından kutsal olarak kabul edilen bu meyveyi en çok yiyen ülkeler arasında başta Türkiye geliyor. Hurma, ülkemizde geçen yıl 25 bin 658 ton yenildi.
HURMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI
Ramazan vesilesiyle market ve pazarlarda daha sık gördüğümüz bu besin, günlük hayatta da yenilmesi gereken mucizevi besinlerden biri. Tüketirken unutulmaması gereken nokta ise ortalama her hurmanın 20 kalori olduğudur. İşte hurmanın sağlığa faydaları;
Damar ve kalp hastalıkları başta olmak üzere yaşlanmayı geciktirir.
- Çok fazla lif içerdiğinden hazımsızlığa iyi gelir.
- Kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kan şekerini düzenler, hafızayı güçlendirir.
- Emziren annelerin sütünü arttırır.
- Kansızlıkla savaşır ve beyni zinde tutan etkiye sahiptir.
HURMA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Bu mübarek ayda Ramazan fırsatçılarına göz açtırmamak için hurma alırken dikkat etmeniz gereken püf noktaları sizin için araştırdık.
- Orta boyda olmalı.
- Yüzeyi buruşuk ve kirli olmalı.
- Mat bir yüzeye sahip olmalı.
- Pürüzsüz ve parlayan hurma tercih ettiyseniz dikkat! Glikoz içerebilir.
HURMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Hurma, en çok çeşidi bulunan meyvelerin başında geliyor. 99 çeşidi bulunan bu meyvenin her türüne ulaşmak pek de mümkün değil. Her yıl oluşan talep, toplanılan mahsül, kalitesi ve menşei gibi birçok parametreye bağlı olarak belirleniyor. Türkiye olarak ihraç ettiğimiz çeşitleri ise şöyle;
- Medine (Mebrum) Hurması: Kahverengi hurma, ince kabuklu, lezzetli ve besleyici bir çeşittir. Medine çevresinde yetişir.
- Hudri Medine Hurması: Kahverengi ve orta büyüklükte bir çeşittir. Tatlılık oranı yoğundur. Medine ve çevresinde yetişir.
- Safavi Hurması: Siyah renkli ve orta büyüklüktedir. İnce kabukludur. Şeker oranı düşüktür. Medine ve çevresinde yetişir.
- Meşruk Hurması: Kahverengine sahip olan bu tür orta büyüklüktedir. Kalın kabuklu ve tatlılığı yoğundur. Medine çevresinde yetişir.
- Mazafati Hurması: Siyaha yakın renkte ve ince kabukludur. Yumuşak ve oldukça tatlıdır. İran’da yetişir.
- Acve (Peygamber) Hurması: Siyah renkli, nispeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. Mucizevi olarak bilinen ve ağacının peygamber efendimiz tarafından dikildiği söylenen hurmadır.
- Kudüs Hurması: Kudüs hurmalarının içeriğindeki demir, kanda bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder. Günde 15 hurma yendiğinde vücudunun demir ihtiyacı tamamen karşılanır.
HURMA TATLISI TARİFİ
Malzemeleri:
- 1 lt süt
- 5 yemek kaşığı un
- 5 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 19-20 adet hurma
Hazırlanışı:
Hurmaların çekirdeğini çıkarıp, 4-5 yemek kaşığı süt ile püre kıvamına gelinceye kadar rondodan geçirin. Diğer tarafta süt, un, nişasta ve şekeri tencereye alarak dibinin tutmaması için sürekli karıştırın. Koyulaştığında vanilya koyarak karıştırmaya devam edin. Önceden hazırladığımız hurma püresini içerisine ekleyerek bir kaç dakika daha karıştırın. Soğuduktan sonra dolaba kaldırın ve iftar saatini bekleyin. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edin.
YORUMLAR