Hurmanın Özellikleri ve Faydaları

Kalp dostu olan ve tatlı isteklerini büyük ölçüde bastırmaya yardımcı olan hurmalar, sofranızdan eksik etmemenizi sağlayacak birçok farklı sağlık yararı sunuyor. İşte hurmanın özellikleri ve faydaları...

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde hurma ağacının "hayat ağacı" olarak bilinmesi, ekonomileri ve kültürleri için ne kadar değerli olduğuna dair pek çok ipucu vermektedir. Dünyanın birçok yerinde tüketilmektedir ve en çok üretildiği Mısır, İran, Cezayir ve Suudi Arabistan'da olağan beslenmenin bir parçasıdır.

Bu meyvelerin 6 bin yıldan daha uzun bir süre önce yetiştirilmeye başlandığı tahmin ediliyor. En çok tüketilen hurma çeşidi, büyük koyu renkli bir hurmalardır ve genellikle piyasada bunlar satılır.

Hurmalar klimakterik olmayan meyvelerdir yani, onları ağaçtan kopardığınızda olgunlaşma sürecini durdurursunuz. Hurmanın toplanması biraz zahmetlidir. Hurmalar aynı anda olgunlaşmazlar, bu nedenle olgunlaştıkça toplanırlar ve bu yüzden hepsi aynı anda toplanamaz.

6 bin yıldan fazla geçmişi olan doğal bir tatlandırıcı: Hurma #1

HURMANIN ÖZELLİKLERİ

Hurma çinko, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum kaynağı olduğu için besin düzeyinde çok ilginç bir meyvedir. E vitamini, provitamin A ve folik asit açısından da zengindir ve lif ve karbonhidrat içeriği de öne çıkar. Muz gibi, kalori bakımından çok yüksektir, bu nedenle birçok sporcu onu diyetlerine dahil eder.

Şekere alternatif olarak yaygın olarak kullanılmaktadır, bu nedenle birçok tarifte hurmaya rastlamak mümkündür.

Uzmanlar, 100 gram şekerin yaklaşık 100 gram hurma ezmesine eşdeğer olduğunu söylüyor. Ancak hurma işlendiğinde tüketilmesi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilmeyen basit şekerler serbest hale gelir. Dolayısıyla hurmadaki şeker, normal basit şekerler kadar zararlı olacaktır. Bir gıdada ne kadar işlenmiş ve basit şeker olursa, o kadar hızlı emilir ve kan şekerini o kadar hızlı yükseltir.

İşlenmemiş, ham hurma ise çok fazla şeker içerir ancak aynı zamanda kan şekerini düşüren lif de içerir. Bu nedenle kan dolaşımımıza daha yavaş girer ve iştahımızın yanı sıra kan şekeri zirvelerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlar. Ancak uzmanlar, bazı hurmaların ilave şekerler içerebildiğini ve bunlardan kaçınmamız gerektiği konusunda uyarıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ultra işlenmiş gıdalar yerine hurma ve diğer meyveler gibi doğal beslenme seçeneklerine yönelmenin, genel sağlık açısından oldukça iyi bir adım olduğunu ve obezitenin tersine çevrilmesi için mutlaka yapılması gerektiğini açıkladı.

Hurma hem salatalara veya soslara hem de keklere ve diğer tatlı yemek tariflerine dahil edilebilir. Ayrıca içecekleri tatlandırmak için de hurma kullanılabilir.

6 bin yıldan fazla geçmişi olan doğal bir tatlandırıcı: Hurma #2

HURMANIN FAYDALARI

Doğal hurmalar diğer vitamin ve minerallerin yanı sıra yüksek konsantrasyonlarda potasyum ve A vitamini içeren lezzetli bir lif kaynağıdır. İşte en kısa sürede alışveriş sepetinize hurma eklemek için 8 neden:

  • Enerjiyi Artırır

Hurma içeriği doğal şekerler bakımından yüksektir, bu nedenle hızlı bir enerji patlamasına ihtiyacınız varsa, ikinci bir fincan kahve içmek yerine bir avuç hurma yiyebilirsiniz.

  • Kemikleri Güçlendirir

Çoğu insan, yeterince güneş ışığı almanın ve D vitamini içeren yiyeceklerin kemik sağlığı için hayati önem taşıdığını bilir. Hurmalarda bulunan magnezyum ve bakır gibi minerallerin kombinasyonuda kemikler için harikadır. İster osteoporozla mücadele etmek ister önleyici bir önlem olarak kemiklerinizi güçlendirmek istiyor olun, hurmalar size yardımcı olabilir.

  • Kabızlığı Giderir

Hurmanın bir başka faydası da, sağlıklı ve rahat sindirimi destekleyen çözünür lif bakımından zengin olmasıdır. Kabızlık çekiyorsanız, diyetinize hurma eklemeyi deneyin ve daha fazla su içmeyi unutmayın.

  • Kalp Sağlığını Geliştirir

Sürekli olarak kalp dostu beslenmek kalbinize yardımcı olmanın bir yoludur. Bunun dışında hurmalar, potasyum açısından zengin olduğu için kalbinizi sağlıklı tutmak için gereklidir.

  • Vücuttaki İltihabı Azaltır ve Önler

Magnezyum, iltihap önleyici özelliği ile bilinen bir mineraldir ve hurmalardan gerekli magnezyumu kesinlikle alabilirsiniz. 3 bin 700'den fazla katılımcıyla yapılan bir araştırma, magnezyum açısından zengin bir diyetin daha düşük iltihap belirteçleri ile ilişkili olduğunu gösterdi.

  • Demir Eksikliği Anemisini Önler

Demir eksikliğiniz varsa, hurmalar normale dönmenize yardımcı olmak için harika bir yoldur. Tek bir porsiyon hurma yaklaşık 1 mg demir içerir. Sağlıklı, demir açısından zengin bir yemek için hurmaları tariflerinize eklemeyi deneyin.

  • Tatlı İsteklerini Bastırır

Asla tatlı istekleri durmayan biriyseniz, hurma sağlıksız tatlılara harika bir alternatiftir. Kurabiye, şekerleme ve diğer tatlı şeylere olan iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olmak için hurmaları her zaman yanınızda bulundurabilirsiniz.

  • Kolesterolü Azaltır

Kolesterolü düşürmenin bir yolunu arıyorsanız, hurma sağlıklı bir diyetin parçası olarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek iyi bir çözünür lif kaynağıdır.

  • Kilo Almak İstiyorsanız Hurmaları Deneyin

Kilo almakta zorluk çekiyorsanız, hurma vücut ağırlığınızı arttırmanın sağlıklı bir yoludur. Besinlerle doluyken, aynı zamanda iyi miktarda da kalori sağlarlar. 4 hurma yaklaşık 270 kalori içerir.

İslam ve İhsan

HURMANIN FAYDALARI

Hurmanın Faydaları

HURMA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Hurma Hakkında Bilmeniz Gerekenler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.