Hutbenin Sünnetleri Nelerdir?

Namaz İlmihali

Cuma hutbesinin sünnetleri nelerdir? Diyanet cevapladı.

Cuma hutbesinin sünnetleri şunlardır:

HUTBENİN SÜNNETLERİ NELERDİR?

  1. Hatibin, hutbeden önce minber tarafında bulunması,
  2. Minbere çıkınca oturması,
  3. Ezanın hatibin huzurunda okunması,
  4. Ezan okunduktan sonra hatibin her iki hutbeyi ayakta okuması (Özürsüz, hutbeyi oturarak veya yaslanarak okumak mekruhtur.).
  5. Hutbeyi cemaate karşı okumak,
  6. Hutbeye —gizlice Eûzü Besmele çektikten sonra— Allah’a hamd ederek başlamak, şehadet kelimelerini okumak ve Peygamberimize salavat getirmek.
  7. Vaz ve nasihat etmek,
  8. Kur’an’dan bir ayet okumak,
  9. İki hutbe okumak ve iki hutbenin arasında üç ayet okuyacak miktardan fazla olmamak üzere oturmak,
  10. İkinci hutbeye de Allah’a hamd ve Peygamberimize salavat getirerek başlamak,
  11. Müslümanlara mağfiret, yardım ve afiyetle dua etmek,
  12. İkinci hutbede, sesini birinci hutbeden biraz daha alçaltmak,
  13. Her iki hutbeyi de fazla uzatmamak.
  14. Hutbe bitince ikamet getirmek.

Hutbe okunurken konuşmak mekruh olduğu gibi, konuşana susmasını söylemek de mekruhtur.

Hatibin minbere çıkışından itibaren cumanın farzı kılınıncaya kadar, konuşmak, konuşana sus demek, Kur’an okumak, salat ve selam getirmek, (Peygamberimize salat ve selam getirilmesi gereken durum olursa, bunu içinden getirir) tesbih çekmek, verilen selamı almak, yemek ve içmek gibi hutbeyi dinlemeye engel olan şeyler mekruhtur. Görülen bir yanlışı baş, göz ve el işareti ile düzeltmeye çalışmak mekruh değildir. Hutbe okunurken namaz kılmak da mekruhtur. Hatip minbere çıkmadan önce cumanın ilk sünnetine başlayan kimse, hatip henüz hutbeyi okumaya başlamamış ise vaciblerini yerine getirerek namazı hemen tamamlamalıdır. Hutbe okunurken istediği gibi oturulabilir, ancak namazda oturur gibi oturmak müstehabdır.

Bir özür sebebiyle cuma namazına gidemeyenlerin (hasta, yolcu ve hapiste olan kimseler gibi) cuma günü öğle namazını, cuma namazı kılındıktan sonra kılmaları müstehabdır. Cumadan önce kılmaları ise mekruhtur.

Bir özürden dolayı cumaya gidemeyen veya özürsüz olarak gitmeyenlerin cuma günü, cuma kılınan yerde öğle namazını cemaatle kılmaları mekruhtur. Cuma kılınmayan köy ve kırlarda ise mekruh değildir.

Cuma namazında imama ikinci rekâtın oturuşunda yetişen kimse, imam selam verdikten sonra cumayı tamamlar ve cumaya yetişmiş sayılır.

Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet