Hz. Aişe’nin (r.a.) Hayatı

Ailesi

Hz. Aişe (r.a.) kimdir? Hz. Aişe (r.a.) nasıl biriydi? Hz. Aişe (r.a.) Peygamber (s.a.v.) Efendimiz ile nasıl evlendi? Hz. Aişe (r.a.) ne zaman vefat etti? Kısaca Hz. Aişe’nin (r.a.) hayatı...

Hz. Âişe -radıyallahu anh- Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in eşi ve onun en yakın arkadaşı Hz. Ebûbekir’in -radıyallahu anh- kızıydı. Âişe-i Sıddîka diye tanındı. Annesi Ümmü Rûmân, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in çok değer verdiği bir hanımdı.

Peygamberimizin Hz. Aişe (r.a.) ile Evlenmesi

Hz. Âişe -radıyallahu anh- Mekke’de doğdu. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e rüyasında bir meleğin 2-3 defa “Bu senin hanımındır” diye Hz. Âişe’yi -radıyallahu anh- göstermesi üzerine, Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- onunla Medine’de, hicretin ikinci yılında evlendi. Hz. Âişe -radıyallahu anh- Mescid-i Nebevî’ye bitişik 6 arşın genişliğindeki küçücük bir eve gelin geldi. Evinin kapısı Mescid’e açıldığı için Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in bütün sohbetlerini, vaaz ve hutbelerini dinlerdi. Mükemmel zekâsı, kuvvetli hâfızası ve güzel konuşmasıyla Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in takdirini kazanmıştı. Bu sebeple Efendimiz onunla konuşmaktan, bitip tükenmeyen sorularına cevap vermekten zevk duyardı.

Hz. Aişe’nin (r.a.) Peygamberimizle Evliliğinden Çocuğu Oldu mu?

Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- ile evliliğinden Hz. Âişe’nin -radıyallahu anh- hiç çocuğu olmadı. Hadisimizde geçen Abdullah’ın annesi anlamındaki Ümmü Abdullah künyesini ona Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz verdi. Zira Araplarda kadın, erkek  herkes bir künye alırdı. “Teyze anne sayılır” buyuran Nebiyy-i Muhterem Efendimiz, ona kız kardeşi Hz. Esmâ’nın -radıyallahu anh- oğlu Abdullah İbni Zübeyr’den dolayı bu künyeyi verdi.

Hz. Aişe’nin (r.a.) Takvası

Geceleri namaz kılar, çoğu zaman oruç tutardı. Öksüz ve yetimleri himâye edip yetiştirir, sonra da onları evlendirirdi. Tekrarlarıyla birlikte 2210 hadis rivayet etmiş olan Hz. Âişe -radıyallahu anh- sahâbe arasında en çok hadis bilen yedi kişiden biriydi. Kur’ân-ı Kerîm’i bütün incelikleriyle anlar ve tefsir ederdi. Arap şiirini ve soy bilgisi demek olan ensâp ilmini de çok iyi bilirdi. Kur’ân-ı Kerîm’i, hadîs-i şerîfleri, kısaca İslâmiyet’i pek çok insana öğretti.

Hz. Aişe (r.a.) Nerede Vefat Etti?

Hz. Aişe -radıyallahu anh- Medine’de vefat etti.

Hz. Aişe’nin (r.a.) Kabri Nerede?

Hz. Âişe -radıyallahu anh- vefatından sonra Medine’de Cennetü’l-Baki Kabristanı’na defnedildi.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları