Hz. Mevlana’ya Göre Gönül Darlığının Sebebi

İHSAN

Mevlânâ Celâleddin Rûmî Hazretleri’ne göre gönül darlığı neden olur?

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

Bismillahirrahmanirrahim. “Onların göğüslerinde kinden ne varsa çıkarıp atmışızdır…” (A’râf, 43)

Rasûlullah (s.a.v.) Efendimiz buyurdular:

“Allâh’ım! Îmânı bize sevdir, gönüllerimizi onunla zînetlendir! Bizi küfür, azgınlık ve isyandan nefret ettir! Bizleri din ve dünya için faydalı olan şeyleri bilenlerden, doğru yola erenlerden eyle!” (Ahmed, III, 424; Hâkim, I, 686-687/1868; III, 26/4308)

Kin ve hileden temizlenmiş nefislerden cedel ve münâkaşa arzusu çıkarılıp atılmışdır. Nefisde kin ve hîle bulundukça, insanın içinde cedel ve münakaşa duygusu da bulunur. İnsanın içinden cekişme duygusu çıkınca, dışında da bunun eseri kalmaz. Nefisdeki kin duygusu bazan rekabet duygusuna benzer halde bulunur. Dünyadan zühd yoluyla uzaklaşan ve zühdünün âteşi, nefsini eriten kimselerin batınında kin ve hileden eser kalmaz. Mal ve makam sevgisi gibi, dünyevî isteklere rağbet bulunmaz.

GÖNÜL DARLIĞININ SEBEBİ

Mevlânâ Celâleddin Muhammed Rûmî Hazretleri, arkadaşlarından birini üzüntülü gördü ve şöyle dedi:

“-Bütün gönül darlığı, bu âleme gönül bağlamaktan gelir, kendini yok bilirsen, her renge bakarsın, her lezzeti tadarsın, bilesin ki bunların hiç birisi ile kalmazsın! Şunları bilesin ki bunları gördükten sonra, öyle bir yere gideceksin ki, orada hiç gönül darlığı çekmeyeceksin.”

Dervişin,

“-Bütün âlemi dolaştım, ne rahatlık buldum, ne de rahatlık bulan birini gördüm.” sözünü dinleyen Dar'ın:

“-Neden kendinden el çekmedin, hem kendin rahat olurdun, hem de herkesi rahat bulurdun.” sözü çok derin mânâ taşır. (Sâdık Dânâ, Altınoluk Sohbetleri, Shf. 172–185)