Hz. Nuh’un (a.s.) Gemisi Hangi Dağa Oturdu?

Sorularla İslam

Hz. Nuh’un (a.s.) gemisi, Tufan’dan sonra nereye/hangi dağa oturdu? Tufan sonrası geminin konduğu yer, Kur’an’da şöyle belirtiliyor...

Kur’ân-ı Kerîm’e göre Hz. Nûh’un (a.s.) gemisinin Tûfan’dan sonra üzerine oturduğu yer, Cûdî Dağı’dır. 

HZ. NUH’UN (A.S.) GEMİSİ TUFAN SONRASI NEREYE OTURDU?

Nitekim ayet-i kerimede şöyle buyrulmaktadır:

“(Nihayet) «Ey yer suyunu yut! Ve ey gök (suyunu) tut!» denildi. Su çekildi; iş bitirildi; (gemi de) Cûdî (dağının)  üzerine yerleşti. Ve: «O zalimler topluluğunun canı cehenneme!» denildi.” (Hud sûresi, 44)

Hud Suresinin 44. Ayetinin Tefsiri

Hz. Nûh’un (a.s.) gemisi dalgalar arasında ne kadar zaman kaldı? Bu sorunun cevabı da kesin olarak bilinmemektedir. Hz. Nûh (a.s.) zamanından beri semavî dinlerde makbul bir gün olarak değerlendirilen âşûrâ gününün önemine işaret eden Taberî’nin naklettiği bir rivayete göre Hz. Nûh (a.s.) Receb ayının ilk gününde gemiye binmiş, altı ay sonra Muharrem ayının 10’unda âşûrâ günü gemi Cûdî denilen dağda karaya oturmuştur (XII, 47; âşûrâ hakkında bilgi için bk. Yusuf Şevki Yavuz, “Aşûra”, DİA, IV, 24). Ancak bu konuda da en güvenilir yol Kur’an’ın verdiği bilgilerle yetinmektir. Hz. Nûh’un (a.s.) gemisi Allah’ın dilediği kadar su üzerinde kaldıktan sonra yüce Allah göklere suyunu tutmasını, yerlere de suyu çekmesini emretti. Böylece sular çekildi, hüküm yerini bulmuş oldu, gemi Cûdî Dağı’nda karaya oturdu, Hz. Nûh’un (a.s.) duasında istediği gibi yeryüzünde yürüyen bir tek kâfir kalmamak üzere tamamı yok olup gitti. Âyetteki “zalimler” ifadesinden kavmin helâk oluş sebebinin zulüm yani Allah’a ortak koşup putlara tapmak ve peygambere isyan etmek olduğu anlaşılmaktadır.

Üzerinde Hz. Nûh’un (a.s.) gemisinin oturduğu bildirilen Cûdî Dağı, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Türkiye-Irak sınırına 15 km. uzaklıkta, Dicle ırmağının kıyısında bulunan Cizre’nin 32 km. kuzeydoğusunda, Şırnak il merkezine 17 km. mesafededir.

Gerek Cûdî Dağı’nın yapısı gerekse konuyla ilgili tarihî bilgi ve rivayetler, âyette geminin “üzerine oturduğu” bildirilen Cûdî Dağı’nın bu dağ olduğu şeklindeki kanaati destekler mahiyettedir (bilgi için bk. Hikmet Tanyu, “Cûdî Dağı”, DİA, VIII, 79). Kitâb-ı Mukaddes’e göre gemi Ararat (Ağrı) dağına oturmuştur (Tekvîn, 8/4).

Kaynak: Kur'an Yolu Tefsiri, Cilt 3, Sayfa 173.