İcma Ne Demek?
İcma nedir, ne anlama gelir? İcmanın dini anlamı nedir? İcma nasıl yapılır? İcmanın gerçekleşebilmesi için gerekli şartlar nelerdir?
İcma, İslâm fıkhının Kur’an ve Sünnet’ten sonra üçüncü kaynağıdır.
İCMA NEDİR?
İcma, sözlükte “birleştirmek, bir konuda fikir birliği etmek ve azmetmek” gibi anlamlara gelir.
İcmanın dindeki anlamı ise, İslam bilginlerinin Peygamberimizden (s.a.s.) sonraki herhangi bir devirde dinî bir meselenin hükmü üzerinde fikir birliği etmeleridir.
İCMA NASIL YAPILIR?
Bu görüş birliği iki şekilde oluşur. Birincisi, İslam bilginleri dinî bir konuda görüşlerini aynı yönde olmak üzere açıklarlar. Buna “Sarih İcma” denir. İkincisi ise dinî bir mesele hakkında bir veya birkaç müctehid görüş belirtir, bu görüşten haberdar olan o devirdeki diğer müctehidler aynı görüşü açıkça belirtmemekle beraber karşı görüşte de bulunmayıp susarlar. Böylece o görüşü kabul etmiş sayılırlar. Buna da “Sükuti İcma” denir. İslam bilginlerinin büyük çoğunluğuna göre Sarih İcma dinî hükümler için kesin bir kaynaktır. Sükûti İcmaın kesin olup olmadığı tartışmalıdır.
İslam bilginlerinin büyük çoğunluğu aşağıdaki ayet-i kerime ve hadis-i şerifi İcma için dayanak göstermektedirler.
Allah Teala şöyle buyuruyor: “Kim kendisine doğru yol belli olduktan sonra Peygambere karşı çıkar, Müminlerin yolundan başkasına giderse onu döndüğü yolda bırakırız ve cehenneme sokarız. Orası ne kötü bir gidiş yeridir.” (4/Nisâ, 115.)
Bu ayette, Müminlerin gittiği yolun uyulması gereken doğru yol olduğu belirtilmektedir. Bu yol, şüphesiz İslam bilginlerinin ayet ve hadislerin ışığı altında fikir birliği ettikleri yoldur.
Peygamberimiz (s.a.s.) de “Benim ümmetim sapıklık üzerinde birleşmez.” (İbn Mace, “Fiten”, 8.) buyurmuştur.
Kaynak: İslam İlmihali, Diyanet
YORUMLAR