İdare Eden Mutlu Eder!
Genç Dergi, Haziran sayısında “İDARE YAZILIR İRADE OKUNUR” mesajıyla hayatımızın her alanında iradenin ehemmiyetine vurgu yapıyor.
GENÇ Dergisi editörü Süleyman Ragıp Yazıcılar GENÇ takipçilerinden gelen soruları samimiyetle cevaplıyor… Yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde “tatil mi yapalım, tadil mi?” sorusu üzerinden geniş bir muhteva belirlenmiş. Tabii yine sizlerden gelen görüş ve öneriler de var.
Not: GENÇ Dergisi’ne yönelik tüm soru ve eleştirileriniz için: soru@gencdergisi.com adresini kullanabilirsiniz.
TÜRKİYE GÜNDEMİ
“Haberci Değil Algı Operatörleri!, Bakalım Kim Tutturacak?, Diyanet’i Milletçe Alkışlıyoruz!, Türkiye’nin NASA’sı Açıldı”
7 Haziran Genel Seçimleri, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’ e yönelik karalama kampanyası ve kendisinin Kudüs ziyareti, yapılan seçim anketlerinin doğruluğu ve “Ne Var Ne Yok?” bölümünde yer alan, öne çıkan gündem meseleleriyle Twitter seçkisi… Tüm bunlar GENÇ’te nasıl yer buldu, Haziran ayı sayımızda görebilirsiniz.
DÜNYA GÜNDEMİ
“Mısır Eski Mısır’a” Dönüşürken, ABD’nin “Medeni Cihatçı” Endişesi, Mülteciler, Taşlaşan Vicdanlar ve Mazlumun Duası…”
Mısır’da İhvan Hareketi liderlerine verilen idam kararları, ABD’deki İslamofobi süreci ve okyanustaki mültecilerin durumu sizlere aktarılıyor. “Dünyadan Yansımalar” bölümünde ise yine dünyada öne çıkan havadisler var.
YENİ BİR DÜNYA
Yolun, yolcunun ve yolculuğun önemi; ehemmiyeti… Şu bölümü paylaşmak isterim: “Bunu bizim hizmetimize vereni tesbih ve takdis ederiz; yoksa biz buna güç yetiremezdik. Biz şüphesiz Rabbimize döneceğiz.”
GENÇ, bu ay “irade” konusu işliyor. Alınan görüşler, yapılan röportajlar ve yazılarla, irade konusu enine boyuna masaya yatırılıyor… Mehmet Dinç’in hazırladığı Dosya, “İDARE YAZILIR İRADE OKUNUR” diyor. Dosyadan kısa bir bölüm:
“Sabredebilmek, tahammül edebilmek, yıkılmamak için hayata sağlam basmak, doğru beklentiler geliştirmek ve sahih kaynaklardan beslenmek gerekir. Hayata eğreti tutunmuş, en ufak bir rüzgârda savrulan, en ufak bir sarsıntıda yıkılan bir insan hiç kimseyi, hiç bir şeyi idare edemez.”
KELİMELERİN İZİNDE
Kalp, kan, irade ve idare. Bu dört kavramın birbiriyle oldukça yakından ilgisi var. Bu ilgiyi bir alakaya dönüştüren, hem kelime anlamını derinlemesine veren hem de manevi iklimde ufuk açan bir yazı…
FÜTÛHÂT-I MEDENİYYE YOLCULUĞU
Oruç tutmakla sadece oruç tutmuş olmuyoruz; orucun bizi tutmasına, tutup kaldırmasına, başka bir düzleme taşımasına da tanıklık etmiş oluyoruz. Yusuf Kaplan’ın yazısında Ramazan ayı şuurunu yakalama amacı var…
SEYYAH
Adem Özköse’nin Afganistan yazı dizisinde bu ay anlattığı şehir Kuetta. Merak edenlerin; yolculuğu sevenlerin mutlaka okuması gereken, o coğrafyayı ve insanlarını özümseyerek anlatan önemli bir yazı…
ZAMANSIZ DÜŞÜNCELER
Önemli bir seçim sürecinden geçtiğimiz bu günlerde, ülkemizdeki en önemli siyasi maddelerden “başkanlık” üzerine eğitici, öğretici bir yazı. Kısa bir bölüm: “Devlet başkanı, hem kendi halkının hem de bütün ümmetin maslahatlarını koruma ve kollama cesaretinde olmalıdır. Ümmetin birlik ve beraberliğini tesis etme idealini taşımalıdır.”
Kitapların önemini, neden okumamız gerektiğini anlatmaya pek gerek yok sanırım. Bu yüzden sadece “okuyun” diyorum… Sadık Yalsızuçanlar ve Cevdet Karal’dan iki önemli eseri tanıttık bu ay.
YARIM DERVİŞ
Daha ne zamana kadar; sırf dinsizler eleştiriyor diye ‘Müslüman’ kardeşlerimizin hatalarını görmezden gelip susacağız? Müslümanların, bir iç eleştiri mekanizması oluşturmasının zamanı gelmedi mi daha? Bu sessizlik neden?
SÖYLENMELER
İnsan, bir taraftan yaşarken, diğer taraftan da ahrete uzanan yolcuktaki basamakları birer birer çıkar. Tabii bu çıkış bazen iniş de olabilir; burada mesele köprü kurabilmek, köprü olabilmek… Bu cihette, önemli ve bir o kadar da yol haritası olacak bir yazı…
AFRİKA’NIN NABZI
Yeryüzü bizlere nasıl mescit kılındıysa, O’nu; yani yeryüzünü mescitlerle donatmak da bizim görevimiz. Üstelik hâlâ mescidi, camisi, namaz kılacak herhangi bir yeri olmayan beldeler, Müslüman bölgeleri var… Bu minvalde Gana’da yapılmakta olan bir caminin oluş hikâyesi…
Not: Gana’da yükselen ve Afrika’nın gözbebeklerinden biri olacak olan Akra Furkan Camii ve Külliyesi’nin inşası devam etmektedir, maddi ve manevi anlamda yardımlarınızı, desteklerinizi beklemektedir. http://www.ganader.org/tr/ adresinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
MÂNEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞÂSI
İlişkilerde en güzeli yakalamak, sadece güzellik sergileyenlere daha güzeli ile karşılık vermekten ibaret değildir. Hoşa gitmeyen tavır ve davranışlara ve kabalıklara karşı, öncelikle nezaketli bir duruş gösterebilmek, en güzele erişmenin tabii bir zaruretidir.
SİNEMA'DA MUHAMMET ALİ
Sinema köşemizde bu ay yapımcı koltuğunda George Chignell’in oturduğu yönetmenliğini ise Clare Lewins’in yaptığı boks denince akla ilk gelen isimlerden olan, efsane isim Muhammet Ali’nin hayatını anlatan belgesel filmi var… Şu bölümü paylaşmak isterim: “Sen bir insansın. Allah Güneş’e bir amaç verdiyse, insanların da bir amacı vardır. Hayattaki amacını henüz biliyor musun?”
TATİL YOK, GAYRETE DEVAM
GENÇ’in orta sayfasında, hem dünyamıza hem de ahret inşamıza yol gösterecek; ışık tutacak, ufuk açacak yazılar bulunuyor… Tatil döneminde bulunan gençlere nasihat bağlamında cevaplar içeren yazıdan bir parça: “Gençler, şunu aslâ unutmayın ki İslâm, sadece îman ve ibadetlerden ibaret bir hayat değildir. O, îman ve ibadetlere ilâveten, muâmelât, ahlâk ve bilhassa hak ve hukuka riâyet gibi, hayatın her alanını inceden inceye tanzim eden, son derece hassas ölçüler manzûmesidir.”
CAN DAMLALARI
“Ashabın Hayatından: Kardeşin Şeytana Arkadaş Oldu!, Kıssadan Hisseler: Her Şeyin Hayırlısı, Mesnevîden: Aynadaki Yalana Aldanma!”
Hayatımıza can katacak hadiseler, kıssalar, menkıbeler bu sayfada… Bu ay yine birbirinden güzel hadiseler işlenmiş, aktarılmış.
KOLAY SAĞLIK
Beslenmemizle ilgili yolunda gitmeyen şey ne? İhtiyacı lezzetli bir şekilde nasıl karşılarız? Gibi soruların cevapları ve eskilerin nan-ı aziz dedikleri ekmeğin izzeti, ağırlığı… Tabii bir de tavsiyeler var ki, aman kaçırmayın!
PORTRE: ÇOK YÖNLÜ BİR AYDIN: NİYAZİ BERKES
Niyazi Berkes Türk Devrimi’ni eleştirirken şunları söyler: “Türk devrimini eleştirirken şunları söyler: “Türk devrimi, toplumdan, halkın kültüründen kopuk, yabancılaşmış bir okumuş yazmışlar, aydınlar sınıfı yarattığı için, aydınlar topluma öncülük edecek büyük fikirler, eserler ortaya koyamadı. Aydınlar sadece devlete bağlı kaldı, topluma yabancılaştı. Bu yüzden de sığlaştı.”
GAZANFER
Peygamberimiz “İnsanların en hayırlısı insan içine karışan ve onlardan gelebilecek eziyetlere sabredendir” hadisi ile bize birey olarak toplum içinde yaşamayı, insanlar ile ilişki kurmayı ve onlardan gelecek sıkıntılara sabretmeyi öğütlüyor.
MODERNİTE ÇIKMAZINDA DERVİŞLİK
Müslümanlık, belli zaman ve mekânlara has bir merasim değil, ömrün her ânını tanzim eden bir hayat nizamıdır. Bu bağlamda yazılmış, zamanı yorumlayan bir yazı…
MİKRO ÂLEMDEN MAKRO ÂLEME
Vücudumuzun ve ruhumuzun bütün latifelerine bir ay boyunca oruç tutturmak ancak akli ve kalbi hazırlık ve konsantrasyonla mümkün olmaktadır. Ramazan ayı, başlı başına ‘oto-kontrol’ yetimizi eğiten ve terbiye eden bir zaman dilimidir.
KELİMELER
Kulluk bilincimizi sorgulamada samimi bir üslupla yazılmış bir yazı… Şu bölümü paylaşmak isterim: “Kahve kokusu elbet güzel kokular içindedir, özellikle tutkunu için. Saba’nın getirdiği ise, yine daha çok yasemin, sümbül, menekşe, gül...”
YİĞİT NASIL OLUNUR?
Bu ay GENÇ’te yeni bir yazar var. Şehit Furkan Doğan kardeşimizin yiğitliği örnek verilerek bir “yiğit olma” yazısı yazılmış…
KELEBEK İKLİMİ
Zirve şahsiyetler kadar olunamasa da, onlar gibi olmaya çalışmak, toplum standartları düşünüldüğünde, kişiyi, en azından gerektiği kadar nâzik ve hâl ehli yapmaya yeterli olur.
MÜŞÂHİD
“Derin Dünya İmparatorluğunun Görünmeyen Silahı 7 – “Satanların İş ve Düş Dünyası” başlığını taşıyan Bilgehan Eren’in yazı dizisinden küçük bir bölüm: “Zincirleri kafalarda doğrudan hissedilmeyen kültür emperyalizminin vasıtaları içinde, senarist sadece senarist, yapımcı sadece yapımcı, sinema sadece sinema, internet sadece internet, müzik sadece müzik değildir!”
BKZ: İDARE
Bkz. Sayfamızda bu ay “idare” konusu işleniyor. Sami Yayla’lının hazırladığı sayfada “İdare Lambası, İdare Hukuku, Başkanlık Sistemi, Prens” gibi konu başlıkları var.
B-İLGİNİZE
Bilimin ilahi hakikatleri keşfetmesi ve inançla birbirini desteklemesi ne kadar da manidar. Psikoloji, sosyoloji ve teoloji yardımıyla hakikatin bize sürekli farklı şekillerde hatırlatılması, umulur ki hızla yol aldığımız hayat nehrinin içine gömülerek akıntıda kaybolmamızı engelleyebilir.
VURGU
Geçen 23 Nisan’da yine toplumca bir “bayrak öpme ayini” –hâşâ- yaşadık. Çocuğun biri yolda yürürken aklımda yanlış kalmadıysa bir iş yerinin kapısında asılan bayrağı öpmüş, bu da bir kamera kaydında görüntülenmiş. Tabii moda tabirle sosyal medya yıkıldı bu görüntüler paylaşılınca.
GENÇ’ten Haberler
“Dergi Fuarı’nda GENÇ Rüzgarı Esti!, Müthiş Bir Projeydi!, İzindeyiz Mavi Marmara!, Dünya Gençleri GENÇ’le Buluştu, Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Nur Şenliği!, İzmir’de Gönüllüler Buluştu, GENÇ KAMP İçin Başvurular Başladı!, Isparta “Öncüleri” Ağırlıyor!, GENÇ Gönüllü Kızlar Neler Yaptı?”
Mayıs ayı boyunca Uluslararası Genç Derneği, Genç Gönüllüler ve GENÇ Dergisi etkinlikleri, faaliyetleri ve buluşmalarının yer aldığı “GENÇ’ten Haberler” sayfası yine dopdolu…
BİLİŞİM-NET
“4G’yi Atlayıp 5G’ye Geçmeli mi?, Android One Avrupa’da İlk Kez Türkiye’de, Her Telefon Artık Bir Canlı Yayın Aracı, Astronomi İçin TAKAT’imiz Var!”
Bilişim dünyasında neler oluyor, Türkiye’deki teknolojik gelişmeler ne durumda, her şey bu sayfada… Muhammed Murat Tutar’ın hazırladığı özel seçkileri Haziran sayımızda bulabilirsiniz.
HAYDİ MAHYA FOTOĞRAFI ÇEKMEYE
Usta fotoğrafçı Halil İbrahim Kurucan’ın sizlerden gelen fotoğrafları yorumladığı, bir sonraki sayı için gündem belirlediği Fotoğraf sayfası yine dopdolu, rengarenk. Temmuz sayısında beklenen fotoğraflar ise Ramazan’ın renkli getirisi mahyalar…
YAZI ATÖLYESİ
Haziran ayında GENÇ’te dopdolu, rengarenk sayfaların yanında; eğitici, öğretici, hayatın içinden sayfalar da var… Tabii bir de yeni yazar yetiştirmede öncü olacak, Metin Karabaşoğlu’nun sizlerden gelen yazıları yorumladığı Yazı Atölyesi var.
Ayın Yazısı Abdullah Tosun’dan, “FÂRİĞ OL DÜNYADAN, DÜNYALAR SENİN OLSUN”
ÖNEMLİ NOT: Yazı Atölyesi’ne gelen yazılara elden geldiğince geniş bir değerlendirme yapmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan, şükür ki gelen yazıların çokluğu sebebiyle, 4 Mayıs’tan önce bize ulaşmış olanları ancak değerlendirebildik. 4 Mayıs’tan sonra yazı gönderen kardeşlerimiz yazıları hakkındaki değerlendirmemizi Temmuz ayının Yazı Atölyesi’nde görebilirler.
GEZİ-YORUM
Gezgin yazarımız Hande Berra, Haziran sayımızda son durağı Küba’dan sesleniyor. Okurken yaşatan, yazılan yerlere götüren “Son Balıkçı”yı kesinlikle okumalısınız…
ÖDÜLLÜ TEST
Ayşe Yazıcılar’ın hazırladığı Ödüllü Test’te 23 Haziran’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, 1 yıllık GENÇ Dergisi aboneliği hediye.
Haziran ayı röportajları ise şöyle:
Hayati İnanç: “Her Şey Aslına Rücû Eder.” Konuşan: Kadir Bekar
Tülay Gökçimen: “Dünyaya Onları Anlatmayalım da Kimleri Anlatalım?” Konuşan: Ayşe Yazıcılar
Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com