İdeal Anne-Baba Tutumu Nasıl Olmalı?
İdeal anne-baba nasıl olmalı, çocuklarına nasıl davranmalıdır? Demokratik veya mûtedil anne-baba (aile) tutumu şöyle olmalı…
Anne-babanın evlâtlarına karşı hoşgörülü ve güven verici, mûtedil olması en sağlıklı ve îtidalli olan tutumdur. Literatürde “demokratik tutum” tabiri kullanılsa da “itidalli yahut mûtedil aile tutumu” demek daha doğru olur.
İDEAL ANNE-BABA TUTUMU
Fıtrata en uygun anne-baba tutumudur. “İdeal aile” ortamı da denilebilir. Bu tip ebeveynler, evlâtlarını sevgi ve güven temelli, huzurlu bir aile ortamında yetiştirirler.
Anne-babanın görüş ve tutumları uyum içindedir. Çocuk ve aile ile ilgili kararlar birlikte alınır, birlikte uygulamaya konulur. Birinin “ak” dediğine diğerinin “kara” demediği, farklı fikirler olsa da uzlaşma yoluna gidildiği aile ortamıdır.
Ebeveynler çocuğa sınırlarla beraber serbest bir alan sağlar, çocuğa doğruyu-yanlışı gösterir, hayatı ve çevresini tanıması için fırsatlar verir. Çocuğa kurallar; “neyi, niçin yapması” ya da “yapmaması gerektiği” şeklinde izah edilir. Çocuğun kendisini ifade etmesine müsaade edilir.
Aileler çocuklarına temel terbiyeyi verip onu desteklerler. Çocuk, anne-babaya bağlıdır ama bağımlı değildir. Güvenli bağlanma ilişkisi kurulmuştur. Bu ailelerde çocuklara karşı emir verme, azarlama, şiddet, baskı, yargılama gibi tutumlar sergilenmez. Çocuk şımartılmaz, ama gevşek de bırakılmaz.
Bu ailelerde yetişen çocuklar özgüvenli, kararlı, istikrarlı ve genellikle de başarılıdır. İletişim becerileri ve sosyal ilişkileri gelişmiştir. Böyle bir aile ortamında yetişen çocukların güvenli bağlanmayı gerçekleştirdikleri, kendilerine saygı duydukları ve değer verdikleri görülür; böylece başkalarına karşı da saygılı olmayı öğrenmişlerdir. Kendilerini rahatlıkla ifade edebilirler, daha sakin, mutlu ve başarılı olurlar.
Kaynak: Fatma Çatak, Altınoluk Dergisi, Sayı: 445