İfrit Nedir?

NE NEDİR?

İfrit nedir, ne yapar? İfrit neye / kime / kimlere denir? İfritin özellikleri nelerdir? İfrit kelimesi Kur’an’da ve hadislerde geçiyor mu?

İfrit, “Cinlerin reisi veya en güçlü, zeki, kurnaz ve zararlı olanı”dır.

İFRİT NEDİR?

İfrît kelimesi, “kurnaz, şerir, çetin, yaratılışı güçlü, kızgın ve öfkeli (kimse)” anlamına gelir.

İfrit, Cinlerin en güçlü, en zararlı, en korkunç, en zeki ve kurnaz olanlarına denir.

Kur’ân-ı Kerîm’de ifrit kelimesi bir defa “Cinlerden bir ifrit: «Sen makamından kalkmadan ben onu sana getiririm. Gerçekten bu işe gücüm yeter ve bana güvenebilirsiniz» dedi.” geçmektedir. (en-Neml 27/39).

İFRİT KUR’AN’DA  VE HADİSLERDE GEÇİYOR MU?

Kur’an’ın cinler arasında yer aldığını bildirdiği ifrit, Taberî’ye göre cinlerin reisi veya onların en güçlüsü, Mücâhid ve Katâde’ye göre en azgını, Ma‘mer’e göre en zeki ve kurnazıdır (Taberî, XIX, 161-162; Fahreddin er-Râzî, XXIV, 197).

Bir hadiste ifritten şöyle bahsedilir:

“Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (sav.) bir gün şöyle buyurdu: «‒Cin tâifesinden bir ifrit dün gece namazımı bozdurmak için ansızın bana hücûm etti. Lâkin Allah Teâlâ (beni gâlip getirip) ona istediğimi yapmaya fırsat verdi. Sabah olunca hepiniz onu görüp seyredesiniz diye Mescid’in direklerinden birine bağlamak istedim. Fakat kardeşim Hz. Süleyman’ın (as.): “Yâ Rab, bana mağfiret et ve benden sonra kimseye olmayacak bir mülkü bana bağışla!” (Sâd, 35) demiş olduğu hatırıma geldi (de ifriti, âciz, zelil ve hakîr olmuş vaziyette geri gönderdim).»” (Buhârî, Salât, 75, Enbiyâ, 40; Müslim, Mesâcid, 39)