İftar Ettirmenin Fazileti
İftar ettirmenin fazileti nedir?
Oruç ile infak arasındaki alâkanın iyice tesis edilmesi için; oruçluya iftar ettirene, oruç sevâbı va‘dedilmiştir. Hadîs-i şerifte buyurulur:
“Bir oruçluya iftar ettirene, oruçlunun ecri kadar ecir verilir ve oruçlunun ecrinden de hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm, 82)
Bu hadîs-i şerifle amel etmek üzere Hâfız Hammâd bin Seleme -rahmetullâhi aleyh-, Ramazan ayında her gece elli insana iftar ettirirdi. Son gece de bunlara birer elbise giydirirdi.
İslâm medeniyetinde, Ramazân-ı şerif bir ikram seferberliği mevsimi olmuştur. Bilhassa Osmanlı devrinde; Ramazan boyunca, imkân sahipleri, iftar sofralarını herkese açık tutmuşlardır. Hattâ gelenlere bir de hediye hazırlatmış ve «diş kirası» gibi zarif bir isimle kendilerine takdim etmek âdet olmuştur.
Zamanımızda da iftarlar veriliyor. Ancak bazı hususlarda dikkat edilmelidir:
- Bu sofraların; sadece eşrafın birbirini ağırladığı, ağzı duâlı fukarâ ve mahrumların ayak basamadığı yerler hâline gelmemesi lâzımdır.
Davetlilerin birbiriyle ünsiyet etmesi için, yakın ve benzer içtimâî mevkie sahip insanların birlikte davet edilmesi mâkul ve münasiptir. Ancak başka akşamlarda, zengin veya fakir olmasına bakılmaksızın; akrabalar, komşular, çalışanlar vb. kişiler de davet edilmelidir.
Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in şu hadîs-i şerîfi ölçü edinilmelidir:
“Zenginlerin davet edilip fakirlerin çağırılmadığı düğün yemeği ne fena bir yemektir!” (Buhârî, Nikâh, 72; Müslim, Nikâh, 107. Ayrıca bkz. İbn-i Mâce, Nikâh, 25)
- Yine bu iftarların verildiği yerler; sâir vakitlerde günahların işlendiği, müskirâtın içildiği yerler olmamalıdır.
Zira mekânlarda, orada işlenen amellerin in‘ikâsı olur.
Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-;
- Semûd Kavmi’nin helâk edildiği yerlerdeki sulardan kaplarını dolduran ashâb-ı kirâma, o suları döktürmüştür.
- Ebrehe’nin helâk edildiği Muhassir Vadisi’nden hızlıca geçmiştir.
Ayrıca, şuurlu bir müslümanın; günahta yardımlaşmaması, yani günah işleyenleri desteklememesi gerekir. Ramazan dışında menhiyyâtı servis eden bir işletmeyi kiralamak, onları desteklemek olur.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Yüzakı Dergisi, Yıl: 2025 Ay: Mart, Sayı: 241