İftar Yemeği 21 Dk Sürmeli
Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, "bu mevsimde iftarda 6-7 hurma ile bir dilim karpuz yenilip sonra akşam namazı kılınmalı, ana yemekler namazdan 21 dakika süresince aheste aheste yenilmelidir" dedi.
Özellikle iftar vakti yaklaştıkça uzun süren bir açlık ve susuzluk nedeniyle bitkinleşen insan, acziyetini görür ve dinginleşir, orucun diğer insanlara karşı üstünlük duygusunu yenmesine neden olur diyen Gıda Hareketi Başkanı Özer, dinginleşen oruçlunun iftarda tıka basa yemesi kötü duyguların yeniden depreşmesine yol açar. İftar sofraları özellikle modern yaşamın dayattığı koşullar nedeniyle bunalan insanlar için bulunmaz bir terapidir. Çok ve yanlış şeyler yiyerek bu nimeti tepmemeli” görüşünde.
Günde 16-17 saat hatta bazı beldelerde daha uzun süre aç susuz bekleyen Müslümanların ezanla birlikte yemeklere abartılı bir şekilde yönelmesinin ciddi riskleri olduğunu belirten Özer, iftarla ilgili hayati uyarılar yapıyor. Hz Peygamber’in “Sizden biriniz orucunu açacağında hurma ile açsın. Çünkü o hurma bereketlidir. Hurma bulamayan su ile iftar etsin çünkü su temizdir.” “Rasülullah akşam namazını kılmadan önce, birkaç yaş hurma ile iftar ederdi. Eğer yaş hurma bulamazsa, birkaç kuru hurma ile orucunu açardı. Şayet kuru hurma da bulamazsa birkaç yudum su içerdi” şeklinde hadis-i şerifini hatırlatan Kemal Özer, “Aç bir mideye aralıksız yemek doldurmak mide başta olmak üzere sindirim sisteminde tarifsiz bir ifsat meydana getirir. Bu yüzden bu mevsimde iftarda 6-7 hurma ile bir dilim karpuz yenilip sonra akşam namazı kılınmalıdır.
İFTAR YEMEĞİ NASIL YENMELİ?
Bu süreçte kan şekeri dengelenmiş olur. Ana yemekler namazdan 21 dakika süresince aheste aheste yenilmelidir. Namaz sonrasındaki ikinci bölüme ev yapımı ılık bir çorba ile başlayıp sulu yemek, pilav, hoşaf, yoğurt ve/veya ayranla devam etmek gerekir. Üstüne en fazla bir bardak su içip teravihe hazırlanılmalıdır.
Bir güne yakın bir süre aç kalmış mideye çeşit çeşit gıdaları, üstelik farklı ısılarda göndermek, insanın kendine kötülük yapmasından başka bir şey değildir. Bu önerilerin alışkanlıklara ters olduğunu biliyoruz elbette. Ama eski alışkanlıkların doğru olmadığı da gün gibi ortadadır. Teravihe gidilmeyecekse çay, yemekten en az bir saat sonra içilmelidir. Gidilecekse çayın teravih sonrasına bırakılması iyi olur. Teravih sonrasında şekersiz çay ve bol miktarda su içilebilir.
YORUMLAR