İftardan Sahura 1,5 Litre Su İçin!
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülperi Çelik, iftar ve sahurda yeterince sıvı tüketilmemesinin vücudun su ve elektrolit dengesini bozduğunu belirtti.
Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazan ayının yaz aylarına rastlaması sebebiyle kişilerde sıvı kaybının daha fazla oluştuğunu söyledi.
Susuz kalmadan, sağlıklı bir şekilde oruç tutulması gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:
"İftar ve sahurda yeterince sıvı tüketilmemesi, vücudun su ve elektrolit dengesini bozuyor. Erişkinlerde günlük su ihtiyacı kilogram başına 35-40 mililitredir. Bu nedenle iftar ile sahur arasında en az 1,5 litre su içilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlıların uzun süre susuz kalmaları, kanın yoğunlaşmasına neden olur. Bu da sağlık sorunlarına yol açabilir. İftar ve sahur arasında yeterli sıvı alamayan kişilerde hipotansiyon, böbrek fonksiyon bozuklukları ve kardiyovasküler sorunlar ortaya çıkabilir."
BİR BARDAK SÜT 5 SAAT TOK TUTUYOR
Hafif giysiler giyilmesini öneren Çelik, şunları kaydetti:
"Sahurda ve iftarda gazlı, şekerli içecek yerine taze meyve suyu veya maden suyu tüketilmeli. Günlük alınması geren sıvı, tek seferde değil iftar ve sahur arasında bölünerek düzenli içilmeli. İftarda sebze yemekleri tercih edilmeli. Domates, salatalık ve biber gibi besinler susuzluğa karşı bizi daha dayanıklı yapar. Sahurda çay veya kahve yerine süt, çorba, yoğurt, ayran, kefir, komposto gibi sıvılar tercih edilmeli. Özellikle sahurda tüketeceğimiz bir bardak süt, 5 saat tok tutar, mineral ve vitamin takviyesi olur. Tuz vücutta suyu tutar ve su içmeye neden olur. İftar ve sahurda aşırı tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durmamız gerekir."