İftira Ne Demek?
İftira nedir, ne anlama gelir? İftira kelimesinin sözlük anlamı nedir? İslam’da iftiranın hükmü nedir? İftira kelimesi ile ilgili cümleler.
İftira, “bir kimseye aslı olmayan bir suç yükleme, bir kabahat yakıştırma” demektir.
İFTİRA NEDİR?
İftira sözlükte, “bir kimseye kasıtlı ve asılsız suç yükleme, kara çalma, bühtan” anlamlarına gelir.
İftira, bir kimseye işlemediği bir suçu isnat etmektir.
İSLAM’DA İFTİRANIN HÜKMÜ NEDİR?
Kur’ân-ı Kerîm’de iftira ve aynı kökten çeşitli kelimeler elli dokuz yerde geçmekte olup bunların çoğunda, “Allah hakkında yalan uydurma, O’nun birliği, yetkinliği ve aşkınlığı ile bağdaşmayan iddialar ileri sürme” mânasında yer almaktadır. (meselâ bk. Âl-i İmrân 3/94; el-En‘âm 6/21, 93, 144) Bu âyetlerin birinde Allah’ın, kendisine ortak koşma dışında dilediği kimselerin bütün günahlarını bağışlayacağı ifade edildikten sonra, “Allah’a ortak koşan kimse yanlış bir inanç uydurup büyük bir günah işlemiş olur” denilmektedir. (en-Nisâ 4/48)
Müslümanları kötü huy ve davranışlardan uzak tutmaya çalışan Hz. Peygamber onları iftira konusunda da uyarmıştır. Bilhassa İslâm’a yeni girenlerden biat alırken Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık ve zina yapmamak, hayırlı işlerde Resûlullah’a karşı çıkmamak gibi içtimaî ve siyasî önemi bulunan prensipler yanında iftira etmemeyi de zikredip söz alması (İbn Hişâm, II, 73-75; İbnü’l-Esîr, II, 96), aynı şartların Resûl-i Ekrem’e biat etmeye gelen kadınlar heyetinden de istenmesi (el-Mümtehine 60/12) anlamlıdır.
İFTİRA KELİMESİ İLE İLGİLİ CÜMLELER
Siz bu iftira etme işinin önemsiz olduğunu sanıyorsunuz. Halbuki o, Allah katında çok büyük bir suçtur. (Nûr sûresi, 15)
***
(Üç şey) iftiranın en büyüklerindendir: “Kişinin kendisini babasından başkasına nispet etmesi, rüyasında görmediği bir şeyin kendisine rüyada gösterildiğini iddia etmesi, Resûlullah’ın söylemediği bir şeyi ona nispet etmesi.” (Buhârî, Menâkıb, 5)
YORUMLAR