İhram Nedir? İhrama Nasıl Girilir?
İhram ne demektir? İhramın rükünleri nelerdir? İhrama nerede ve ne zaman girilir? İhramın yasakları nelerdir? İşte cevapları...
İhram sözlükte "haram etmek, kendini mahrum bırakmak" anlamına geldiği gibi, "tâzim edilmesi gereken zamana veya mekâna girmek ve bunlara saygı duymak" anlamına da gelir. İhram ilmihal dilinde hac veya umre yapmaya niyet eden kişinin, diğer zamanlarda mubah olan bazı fiil ve davranışları belirli bir süre boyunca yani hac veya umrenin rükünlerini tamamlayıncaya kadar kendi nefsine haram kılması anlamındadır. Namaza başlama tekbiri anlamına gelen tahrîme ile ihram kelimeleri aynı kökten türemiş ve anlamları birbirine çok yakın iki kelime olduğu gibi, ait oldukları ibadetteki fonksiyonları da birbirine çok yakındır. Hatta ihram için mecazen 'haccın başlama tekbiri' demek mümkündür.
Normal zamanda helâl olan bazı fiiller ihramlı için yasak hale gelir. Kılık-kıyafet, cinsel hayat ve avlanmak gibi hususlarla ilgili olmak üzere gruplandırılabilecek bu yasakların ihlâli, yasağın çeşidine ve ihlâl biçimine göre değişen cezaları gerektirir. Bu cezalar kurban kesmek, sadaka vermek, bedelini ödemek ve oruç tutmaktan ibarettir.
Bu yasaklar niyet ve telbiye anından itibaren başlar ki, zaten niyet ve telbiye ihramın rüknüdür. Bu bakımdan hac ve umreye niyet edip telbiye yapmaya "ihrama girmek", ihrama giren kişiye "muhrim" (ihramlı) denir. İhram giymek ise hac törenlerinin ifası sırasında giyilmek üzere yün, pamuk veya ketenden hazırlanmış beyaz renkli giysiyi (ihramlık) giymek anlamındadır.
Benzer Haberler
- İHRAMA GİRİLECEK YERLER
- İHRAMA NE ZAMAN GİRİLİR?
- HAREM BÖLGESİNE İHRAMSIZ GİRİLİR Mİ?
- İHRAMIN RÜKÜNLERİ
- İHRAMIN VACİPLERİ
- İHRAMIN SÜNNETLERİ
- İHRAMIN YASAKLARI
- İHRAMLIYA MÜBAH OLAN ŞEYLER NELERDİR?
Kaynak: İslam İlmihali 1, TDV Yayınları
YORUMLAR