İhramda Giyim Yasakları Nelerdir?

İSLAM

İhramda giyim yasakları nelerdir? Madde madde ihramda giyim yasakları...

İhram, müminlerin hac sırasında, haccederken büründükleri dikişsiz beyaz örtü anlamına gelmektedir.

İhrama giren kimselere, ihramdan çıkıncaya kadar yasak olan bazı fiil ve davranışlar vardır. Bunlara “ihram yasakları” denir. Bu yasakları aşağıdaki şekilde gruplandırmak mümkündür.

İHRAMDA GİYİM YASAKLARI NELERDİR?

  • a) İhramlı iken bir gündüz veya bir gece süreyle her hangi bir giysi ve ayakkabı giymek, sarık takmak, şapka ve takke giymek; dörtte birini kaplayacak şekilde başa sargı sarmak veya bandaj geçirmek ve yüzü örtmekle dem ; giyim süresi bir gün veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır gerekir.
  • b) Yara bulunması gibi bir zaruret sebebiyle giysi giymek veya başa sargı sarmak durumunda dem veya üç gün oruç ya da altı fakire birer sadaka-i fıtır vermek gerekir.
  • c) Başın dışında vücudun her hangi bir yerine yara, kırık ve çıkık gibi her hangi bir sebeple sargı sarmaktan dolayı ceza gerekmez.
  • ç) Kadınlar ihramlı iken elbiselerini ve ayakkabılarını çıkarmazlar, ancak yüzlerini açık tutmaları gerekir. Yüzlerini bir gündüz veya bir gece süreyle örtmeleri dem ; bir gündüz ve bir geceden az olursa sadaka-i fıtır gerekir.(Abdülğanî el-Mekkî, s. 341.)

Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre erkeklerin yüzlerini örtmeleri ceza gerektirmez. (Nevevî, el-Mecmu’ VII, 280, Abdülğanî el-Mekkî, s. 341.)

İhramlı iken dikişli de olsa bele kemer ve kuşak bağlamak, boyunda çanta taşımak, kol saati, künye, yüzük ve benzeri şeyler taşımak, ceket veya pardesüyü giymeksizin omuza almak, başkalarına elbise giydirmek, şemsiye kullanmak, kadınların eldiven takmaları ve terlik bulunamaması halinde ayakkabının arka kısmının topuklarını ve aşık kemiklerini açıkta bırakacak şekilde kesilerek giyilmesi ceza gerektirmez.(Kâsânî, II, 187; Kinânî, II, 572-581; Nevevî, el-İzâh, s. 150.)

Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları, 2013, Ankara