İhramın Yasakları
İhramın yasakları nelerdir? İhramlıya yasak olan şeyler nelerdir? İşte cevapları...
Hac veya umre yapmak üzere ihrama giren kimse, daha önce helal olan bazı şeyleri, ihram süresi içinde kendisine haram kılmış olur. Haram kılınan bu şeylere “ihram yasakları” denir. İhram yasaklarını ihlal etmek cezayı gerektirir. Yüce Allah,
“Hac (ayları), bilinen aylardır. Kim o aylarda hacca başlarsa, artık ona hacda cinsel ilişki, günaha sapmak, kavga etmek yoktur. Siz ne hayır yaparsanız Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma)dır. Ey akıl sahipleri, bana karşı gelmekten sakının”(Bakara, 2/197.)
Peygamberimiz (s.a.s.) :
“Kim hac yapar da kötü söz söylemez, cinsel ilişkide bulunmaz ve günah işlemezse (kul hakları hariç) annesinden doğduğu günkü gibi (tertemiz olarak) döner”(Buhârî, Hac, 4, II, 141.) buyurmaktadır.
“Cezalar”; bedene , dem , sadaka-i fıtır ve oruç olmak üzere 4 çeşittir.
“Bedene ”, deve ve sığır cinsinden kurban; “dem ” koyun ve keçi cinsinden kurban demektir.
“Sadaka-i fıtır”, fitre miktarı sadaka vermektir. Bu da bir insanı sabah akşam doyuracak gıda ya da bunun karşılığı paradır.
Kırân haccı yapan bir kimseye, ihram yasaklarından birine riayet etmemesi halinde biri umrenin, diğeri de haccın ihramı için iki ceza gerekir.
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre, ihram yasaklarıyla ilgili ihlaller için tek ceza yeterlidir.
Kaynak: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları