İhtiyaç Sahiplerine Tekerlekli Sandalye Almak İçin Her Gün 12 Kilometre Yürüyor

Tuzla'da yaşayan Şaban Köse, 5 yıldır her sabah 12 kilometre yol yürüyerek engelli ve yaşlı ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye almak için plastik şişe kapağı topluyor.

54 yaşındaki esnaf Köse, her sabah hem spor yapmak hem de plastik şişe kapağı toplamak için yollara düşüyor.

Gün aydınlandıktan sonra evinden çıkıp Tuzla Sahili'ne gelen Köse, plastik şişeleri tek tek toplayarak poşetliyor. Bununla da kalmayan Köse, sahile atılan çöpleri kategorilere ayırıp geri dönüşüm kutularına atıyor.

Topladığı kapakları evinin bahçesinde biriktiren Köse, daha sonra bu kapakları ihtiyaç sahibi engelli ve yaşlılara tekerlekli sandalye alınması için Tuzla Belediyesine teslim ediyor.

Plastik şişe kapaklarını toplayan Köse'ye komşuları da yardım ediyor. Ayrıca Tuzla Sahili'nde Köse'nin kapak topladığını bilen vatandaşlar da topladıkları kapakları ona teslim ediyor.

Köse, genellikle yaz dönemleri her sabah gün aydınlandıktan sonra Tuzla Sahili'ne yürüyüş yapmaya geldiğini söyledi.

İnsanların sahile bıraktığı çöpleri, temizlik görevlilerinin alması için belirli noktalara bıraktığını belirten Köse, "Çöplerin içindeki plastik şişe kapaklarını, yanımda getirdiğim poşete tek tek ayırarak koyuyorum. Her gün 1 saatten fazla zamanımı bu işe ayırıyorum." diye konuştu.

Köse, 5 yıldır herhangi bir karşılık beklemeden bu işi yaptığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Biriktirdiğim kapakları evimin bahçesine getirip oradaki damacanaların içinde biriktiriyorum. Her sabah buradayız. Hem spor yapıyorum hem de iyiliğe vesile oluyorum. Arkadaşlarım da bana sabahları eşlik ediyor. Sahilde beni gören insanlar da bana yardımcı oluyorlar. Topladıkları kapakları bana teslim ediyorlar. Biriktirdiğim kapakları ihtiyaç sahibi engelli ve yaşlı vatandaşlara tekerlekli sandalye alıp vermeleri için Tuzla Belediyesi yetkililerine teslim ediyorum. Bu yaz 50-60 bin arası plastik şişe kapağı topladım. Sağlığım elverdiği sürece bu işi yapmaya devam edeceğim. Başka insanlara da böyle bir iyiliğe katkı sunmalarını tavsiye ediyorum."

"Daha temiz yaşamak istiyorsak çevreyi kirletmememiz gerekiyor"

İnsanların sahilleri bulduğu gibi bırakması gerektiğini dile getiren Köse, "Her sabah sahilleri çöp atılmış şekilde görüyorum. Yediklerini bir poşete koyup bir kenara bıraksalar, onları da belediye görevlileri alabilir. İnsanların daha duyarlı olması, sahillerimizi kirletmemesi lazım, attıkları her çöpün çevreye zararı olduğunu, geri dönüşüm yararı olduğunu benimsemesi lazım. Dünya hepimizin dünyası. Dünyayı kirlettin mi evini de kirletmiş oluyorsun. Daha temiz yaşamak istiyorsak etrafı da kirletmememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da Şaban Köse'nin Tuzla'da geri dönüşüme büyük katkı sağlayan çevre dostu bir insan olduğunu anlattı.

Şaban Köse'nin yapmış olduğu iyiliği takdir ettiğini belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Kendisi topladığı kapakların ihtiyaç sahiplerine ulaşması noktasında çok güzel bir çalışma yapıyor. Her sabah Tuzla Sahili'ne geliyor ve plastik şişe kapaklarını toplayıp biriktiriyor. Biriktirdiği kapakları da belediyemize teslim ediyor. Biz de gelen talepler doğrultusunda temin ettiğimiz tekerlekli ve elektrikli sandalyeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bu tür çalışmaları yapan ve sadece kendi mutluluğu için değil, başkalarının mutluluğu için de çalışma yapan Şaban Bey gibi insanlarla Tuzla'da olmaktan mutluluk duyuyorum. İnanıyorum ki bu tip çalışmalar farklı insanlarda da farkındalık oluşturacak ve genele yayılmasını sağlayacaktır."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.