Iı. Viyana Kuşatması Neden Başarısız Oldu?
2. Viyana Kuşatması neden başarısız oldu? İşte Viyana’da ihanetle ödenen büyük bedel.
Nizam-ı âlem ve îlây-ı kelimetullah davasının sancaktarı olan Osmanlı Devleti, yaptığı fetihler ile pek çok toprağı İslam beldesi kılmıştır. 250 sene gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde Avrupa, Asya ve Afrika’da büyük topraklar kazanarak, İslam davasının cihana yayılmasında sahabe efendilerimizden sonra en büyük katkıyı sunmuştur.
Osmanlı Devleti’nin karşısında ise dönemin büyük gücü Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nu temsil eden Avusturya olmuştur. Osmanlı Devleti’nin hududunun dayandığı Viyana, Avusturya’nın başkentiydi. 1526 yılında ‘Muhteşem’ lakaplı Kanuni Sultan Süleyman tarafından kuşatılsa da Viyana fethedilemeyecektir.
IV. Mehmet’in sadrazamı olan ve yaptığı hizmetlerle büyük takdir toplayan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, Avusturya ile yaşanan sınır meselesini çözmek ve İslam bayrağını daha da ileriye taşımak için Viyana’ya sefer düzenleme kararı alır. Sefer hattındaki yollar tamir edilir. Menziller hazırlanır. Nihayetinde Viyana büyük bir ordu ile kuşatılır. İmparator 80 bin askeriyle kaçmış, şehri bir komutana bırakmıştır.
Kırım Hanı ise Osmanlı Devleti’nin geri hattını korumakla mükelleftir. Şehri zarar görmeden fethetmek isteyen Kara Mustafa Paşa biraz ağır hareket eder. Lehler ise anlaşma gereği Avusturya’ya yardım edecektir.
Kara Mustafa Paşa ile anlaşamayan ve gurura kapılarak Osmanlı tahtına göz diken Kırım Hanı, Lehistan ordusunun geçişini engellemez. İki ateş arasında kalan Osmanlı orduları büyük bir bozgun yaşayarak çekilmek zorunda kalır. Bu savaş ile Haçlılar birleşecek ve Osmanlı gerileme dönemine girecektir. İhanetin bedeli neticesinde Kırım, bugün Rus hâkimiyetine girmiştir.
Kaynak: Gökhan Gökçek, Altınoluk Dergisi, Sayı: 401