İki Kutuplu Dünya

Yüzakı Dergisi 168. sayısında iki kutuplu dünyayı dosya konusu işliyor.

Yüzakı'nda bu sayıda neler var: İşte yeni sayının tanıtımı:

Bir zamanlar kapağımızdaki gibiydi iki medeniyetin farkı:

Bizim Medeniyetimiz;

HİDÂYET esaslıydı.

Bizim medeniyetimiz; Kur’ân, Sünnet ve insanlık medeniyetidir.

ŞEFKAT temeli üzerine kuruluydu.

Bizim medeniyetimiz, rahmet medeniyetidir.

ZARÂFET telkin ederdi.

Mimarî zarâfetimiz her şeyiyle ayakta...

Gönül fethiyle kurulmuş, vakıf medeniyetiyle tezyin edilmiş muazzam bir medeniyet...

Bunun karşısında;

Vahşetin çirkin yüzünü seyrettiren batı âlemi vardı. Adına medeniyet denemeyecek derecede canavarlık. Zulüm, sömürge, sadizm, işkence... Bu sebeple, Âkif;

"Medeniyyet dediğin tek dişi kalmış canavar!" demişti bu kibirli, riyâkar yığına. Maskesi düşüp gerçek yüzünü gösterdiği anda böyle seslenmişti:

Tükürün maskeli vicdânına asrın tükürün!

O mimarîsiyle dahî sivri, o keskin, o sert dünya, derindeki ihtirasların en çirkin dışa vurumu. Mânâyı öldüren bu madde medeniyeti, bu kabih kuleleri âdeta «şehrin mezar taşları» vasfında dikmekte...

Çünkü;

“Her medeniyet, kendi insan tipini meydana getirir.”

Fakat... Keşke bugün de dünya kapaktaki gibi ayrı olsaydı. Maalesef o çirkinlik bize de sızdı. Bizim medeniyetimizden, mimarî eserler kaldı ayakta. Ya o ruh? Ya o insan tipi? Ya o mahalle? O şehir kültürü? O merhamet?

Mahallî seçimler git gide yaklaşırken, biz de böyle bir tarihî, edebî açıdan yaklaştık gündeme...

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ, aynı küre üzerindeki iki zıt dünyayı tasvir ederek soruyor:

“Tekrar bak; ne arıyorsun? Nerede arıyorsun? Sakın;

Ey insan, cennette kaybettiğini cehennemde arama! Sakın, cennet nimetlerinin içinde yitirdiklerini cehennem âfetlerinin içinde bulacağını zannetme!”

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi, «Kur’ânî Tâlimatlar» makale dizisinin ikincisinde; «İslâm’da Rahmet» mevzuunu, geniş şekilde kaleme aldı. Ferde, aileye, insana, mahlûkata kadar genişleyen en şâmil merhamet...

Mevlânâ Hazretleri’nin Gönül Deryâsında Sır ve Hikmet İncileri bölümünde ise; «Gerçek Tahsil» üzerine bir muhasebe ve «İstikbâli İrşâd Eden Hâl Ehli» var.

Yazarlarımız; medeniyet değerlerimiz, mahalle kültürümüz, ruh ve gönül mimarîsinden, taşa, mermere, ahşaba yansıyan güzelliklerimizi kaleme aldılar. İnsânî münasebetlerimizi daha iyi, daha kuvvetli hâle getirebilmenin tavsiyelerini dile getirdiler.

Şubat’ta Hakk’a irtihâl eden M. Sâmi RAMAZANOĞLU Hazretleri’nden hâtıralar ve güzel sözler de dergimizde.

İslâmiyet’in zuhuru esnasında dünyanın hâli, büyük konuşmamanın ehemmiyeti, uçakların ve uçmanın tarihi, II. Murad, Kemalpaşazâde ve birçok sürpriz var.

Şiirler de şehirleri dile getiriyor, mahalleyi anlatıyor, mâbedleri ve hepsinin meydana getirdiği insan tipini anlatıyor.

Ayrıntılı Bilgi: www.yuzaki.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.