İlahi Dinler Hakkında Genel Bilgi
İlahi dinler ne demektir? İlahi dinlerin özellikleri nelerdir?
İnsanları dalaletten hidayete ulaştırmak için Allah Teala tarafından peygamberler vasıtasıyla gönderilen dinlere ilahi dinler denir. Bu manada Hz. Adem ilk insan ve ilk peygamberdir. Yüce Allah ona 10 sahifelik kitap indirmiştir. Hz. Ademi takip eden asırlarda Yüce Allah ihtiyaca göre çeşitli memleketlerde yaşayan insanlara rasul ve nebiler göndermiş; emir ve yasaklarını bu yolla insanlara ulaştırmıştır. Peygamber gönderme, Allah’ın değişmez bir kanunudur (sünnetullahtır.)
Kur’an-ı Kerim’de 28 kadar peygamber[1] adından bahsedilmekte ve bunlar arasından da bazılarının kıssalarına yer verilmektedir.
28 peygamberin dışında Kur’an’da adı ve kıssası geçmeyen, kimliklerini, adlarını ve tebliğ vazifesini yerine getirdikleri yerleri bilemediğimiz, fakat sayıları hadislerde bildirilen 124 bin peygamber gelip geçmiştir.[2]
İsim ve kıssalarını Kur’an’dan öğrendiğimiz peygamberlerden Davud’a (a.s.) Zebur; Musa’ya (a.s.) Tevrat, İsa’ya (a.s.) İncil ve son peygamber Hz. Muhammed’e de (s.a.) Kur’an-ı Kerim indirilmiştir. Adı zikredilen kitaplara büyük kitaplar denir. Bunların dışında suhuf adı verilen bir kısım kitaplar daha vardır ki bunlardan 10 sahifesi Adem’e (a.s.), 50 sahifesi Şit’e (a.s.), 30 sahifesi İdris’e (a.s.), 10 sahifesi de İbrahim’e (a.s.) verilmiştir[3].
Kur’an-ı Kerim, Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e (s.a.) kadar gelen, vahye ve peygamberlere dayanan dini geleneğe, İslâm adını vermektedir. Yahudilik ve Hıristiyanlık, esas prensiplerinde ve kutsal kitaplarında tahrifler bulunsa da, kaynağı itibarı ile ilahî dindir. Bugün tahrif ve değişime uğramadan, orijinal şekliyle muhafaza edilen ve hak din olma vasfını en iyi temsil eden tek din İslâm dinidir.[4]
İlahî kaynaklı dinlerden bugün yalnız Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâm varlığını devam ettirmektedir. Ancak, yukarıda da ifade edildiği gibi asliyetini mahafaza eden yegane din İslâm’dır. Bu manada biz, yaşayan ilahi kaynaklı dinleri inanç, ibadet, ahlak vb. açılardan inceleyecek ve aralarındaki farkları ortaya koymaya çalışacağız.
Dipnotlar:
[1] Kur'an'da adı geçen üç şahsın peygamber olup olmadıkları kesin değildir. Bunlar ya peygamberdirler ya da Allah'ın kendilerine hikmet verdiği salih kullarıdır.Onların isimleri Üzeyir, Lokman ve Zülkarneyn’dir (a.s.)
[2] Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 226.
[3] Konuyla ilgli hadisin geniş yorumu için bk. Elmalılı, VII, 5768-5769.
[4] Abdullah Aydemir, İslâm Kaynaklaına Göre Peygamberler, Ankara, 1996, s. 5.
Kaynak: Dr. Erdoğan Baş, Salih İnci, Ana Hatlarıyla Yahudilik Hıristiyanlık ve İslâm, Erkam Yayınları
YORUMLAR