İlam'ı Daha Yakından Tanımak İster Misiniz?

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yürüttüğü yardım faaliyetleriyle İnsanlığın hizmetinde olan Hüdayi Vakfı, eğitim-öğretim alanında özellikle genç ilim gönüllülerine yönelik yürütmüş olduğu ilmi çalışmalarla da ön plana çıkıyor. Bu ilmî çalışmaların merkezi ise Çamlıca'da bulunan İlmi Araştırmalar Merkezi (İLAM)

HER DÜZEYDE ÖĞRENCİ KATILABİLİYOR

Burs imkânlarının da sunulduğu eğitim faaliyetlerine ortaöğrenimden yükseköğrenime her düzeyde öğrenci katılabiliyor.

Özellikle, Hüdayi Vakfı’na bağlı İlmi Araştırmalar Merkezi (İLAM)’da ‘İlahiyat’ alanına yönelik ihtisas seminerleri veriliyor.

ilam_2

Aynı zamanda İstanbul’daki önemli kütüphanelerden birine sahip olan araştırma merkezinde; ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere farklı seviyelerde seminer programları düzenleniyor.

İşte o programlar:

DOKTORA – YÜKSEK LİSANS SEMİNER PROGRAMLARI:

ilam_4

Modernizm Okumaları : Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sifil

Fıkıh Okumaları : Prof. Dr. Abdullah Kahraman

Hadis Okumaları : Yrd. Doç. Dr. HİKMET ATAN

Ahkamü’l-Kur’an : Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım

Mektubât Okumaları : Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım

ÖN LİSANS – LİSANS SEMİNER PROGRAMLARI:

  • *Açıköğretim Önlisans İlahiyat Dersleri Takviye Programları
  • *Klasik ve Modern Arapça Atölyeleri
  • *Temel İslami İlimler Atölyeleri;  (Hadis, Tefsir, Fıkıh ve Tasavvuf)
  • *Kur’an İlimleri ve Kıraat
  • *Kişisel Gelişim Seminerleri

MİSAFİR ÖĞRENCİ SEMİNER PROGRAMLARI:

Hüdayi Vakfı’na bağlı İlmi Araştırmalar Merkezi Misafir Öğrenciler Birimi’nin koordinesiyle, dünyanın dört bir yanından öğrenci davet ediliyor. Misafir öğrencilere belirli dönemlerde seminerler veriliyor.

ilam_9

 Osmanlı-Türk kültür ve medeniyetinin tanıtılmasından, mesleki formasyon eğitimleri verilmesine ve Türkçeyi öğrenerek ülkelerine dönmelerine kadar birçok imkan sağlanıyor.

Bu çerçevede özetle aşağıda belirtilen seminerler verilmektedir:

-    Türkçe Öğrenme (Tömer 8 Kur)

-    Osmanlı Âdab-ı Muaşeret Eğitimleri

-    Din Kültürü ve Ahlâk Seminerleri

-    Bilgisayar ve Büro Yönetimi Kursları

-    Periyodik Tarih ve Kültür Gezileri (Ülkemizin tarihi ve kültürel mekânlarını kapsamaktadır)

HAFTALIK/AYLIK SEMİNER PROGRAMLARI

Ayrıca İlmi Araştırmalar Merkezi’nde, ülkemizin ilim ve irfan hayatına damga vurmuş değerli ilim adamlarının katılımıyla periyodik olarak haftalık ve aylık seminerler düzenleniyor.

İLAM HAKKINDA

İLAM:  İlmi Araştırmalar Merkezi,  Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Yönetim Kurulu’nun 18.05.1993 tarih ve 40 no’lu kararı ile kurulmuştur.

Sorumluluk ve özgüven sahibi, entelektüel birikim sahibi, dinî ve kültürel değerlere duyarlı, manevi ve ahlakî olgunluğa yönelen araştırmacı ve öğrenciler yetiştirmek derdinde olan İLAM, sahasında ülkemizin öncü sivil toplum kuruluşlarından biridir.

Diğer araştırma merkezleriyle işbirliğine önem veren İLAM; ilim, irfan, beceri ve hizmet merkezli bir çalışma anlayışıyla plan ve programlar yapıyor.

Merkezi Küçük Çamlıca’da bulunan İLAM, yönetim ve öğretim kadrosuyla, İlahiyat alanında lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine bugüne kadar burs, alan seminerleri, çalışma mekânı ve yemek hizmetleri sunmuştur ve sunmaya devam etmektedir.

20 BİN KİTAP KAPASİTELİ KÜTÜPHANE BULUNUYOR

ilam_7

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Yönetim Kurulu’nun 02.07.2010 tarih ve 27 no’lu kararı ile İLAM bünyesinde faaliyet gösterecek bir kütüphane teşkil edilmiştir. Şimdilik kayıtlı yaklaşık yirmi bin kitabı bulunan kütüphane, her geçen gün zenginleşiyor.

Yine aynı karar ve sayı ile İLAM bünyesinde İlam Akademi adıyla yeni bir birim daha kurulmuştur. Açık Lise, İlahiyat Ön Lisans ve İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) öğrencilerine yardımcı alan seminerleri, çalışma mekanı ve yemek hizmeti verilmektedir. İLAM, her öğretim dönemi başında kendilerine gereken desteği vermek üzere öğrenci ve araştırmacı kabulü gerçekleştiriyor.

İlam’ın yayınları ve detaylı bilgi için www.ilamonline.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca ilamda okutukan dersleri www.ilamtv.com sitesinden seyredebilirsiniz.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.