İlim Öğrenmek İçin Gece Çalışmak Doğru mu?
Gece geç saatlere kadar ilim öğrenmek için çalışmak doğru mu? Peygamberimiz gece vakti ilim öğretir miydi? Bu konuyla ilgili hadisler nelerdir? Bu hadislerden ne anlamalıyız? Dr. Murat Kaya anlatıyor...
Abdullah bin Ömer (r.a) şöyle buyurur:
“Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v) âhir hayâtında bir defasında bize Yatsı’yı kıldırmışlardı. Selâm verince ayağa kalkıp:
«‒Bu geceyi görüyorsunuz ya, işte bu geceden îtibâren yüz sene sonra, bugün yeryüzünde olanlardan hiç kimse kalmayacaktır.» buyurdular.” (Buhârî, İlim, 41)
Abdullah bin Abbâs (r.a) şöyle buyurur:
“Bir gece Nebiyy-i Muhterem (s.a.v) Efendimiz’in zevcelerinden teyzem Meymûne binti’l-Hâris (r.a)’nın evinde kaldım. Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) o gece (nöbeti sebebiyle) teyzemin odasındaydı. Nebiyy-i Mükerrem (s.a.v) Mescid’de Yatsı’yı kıldırdıktan sonra odasına teşrîf ettiler. Dört rekât namaz kıldıktan sonra uyudular. Sonra kalkıp:
«‒Çocuk uyudu mu?» buyurdular veya buna benzer bir söz söylediler. Sonra (namaza) durdular. Ben de sol taraflarına durdum. Beni sağ taraflarına geçirip beş rekât kıldılar. Ondan sonra da iki rekât kıldılar. Ondan sonra uyudular. O kadar ki horultularını duydum. Ondan sonra namaz (kıldırmak üzere Mescid)e çıktılar.” (Buhârî, İlim, 41)
BU HADİSLERDEN NE ANLAMALIYIZ?
Uzanıp uyuduktan sonra abdest almadan namaz kılabilmek, hasâis-i nübüvvettendir. Zirâ Peygamberlerin gözleri uyusa da kalpleri uyumaz.
Teheccüd namazı, herkesin gücü nisbetinde kılabileceği çok mühim bir sünnet-i müekkededir. Efendimiz (s.a.v) bazen 8, bazen 12 rekât kılmışlardır. Vitir namazını da umûmiyetle teheccüdden sonra edâ eylemişlerdir.
Normalde yatsı namazından sonra konuşmak yasaklanmıştır. Zira mü’minlerin vakitlice yatıp teheccüde ve sabah namazına kalkmaları lâzımdır. Hadîs-i şeriflerden bu yasağın herhangi bir hayır ihtivâ etmeyen konuşma ve oyalanmalar için olduğu anlaşılıyor. İlim ve hayır işleri için îcâbında yatsı namazından sonra konuşup bazı faaliyetlerde bulunmak câizdir. Nitekim Allah Rasûlü (s.a.v) yatsı namazından sonra bazen ashâbına ders vermiş, İbn-i Abbâs (r.a) da Peygamber (s.a.v) Efendimiz’in gece ibâdetlerini, sünnetlerini ve hallerini öğrenebilmek için sabaha kadar uykusuz kalmıştır.
YORUMLAR