
İmam Açıktan Okumazken Cemaatin Okuması
İmamın arkasında sure okunur mu? İmam açıktan okumazken cemaatin okuması ile ilgili hadisler.
İmran bin Husayn radıyallahu anh’dan: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem öğle namazını kıldırırken bir zat gelerek arkasında “sebbih isme Rabbikel a’lâ” sûresini okudu. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem namazı bitirince:
“Arkamda hanginiz okudunuz?” dedi. Ashab:
Şu kimse, dediler. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Şüphesiz sizden birinizin beni o sûreye çektiğini bildim,” buyurdu.
Ebû Dâvud dedi ki: Ebûl-Velid hadisinde şöyle dedi: Şu’be, Katade’ye dedim ki, Said bin Müseyyeb’in Kur’an için sus sözü, bunun için değil, imamın açıktan okuduğu vakte aittir, dedi. İbn-i Kesir hadisinde Şu’be dedi ki; Katade’ye dedim ki; Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem arkasında okumayı kerih görmüşe benziyor, dedim. Katade eğer kerih görse nehyederdi, dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 138/828; Nesêi, Kitâbu’l-İftitâh, b. Terki4l-Kıraat, Halfel İmâm, s. 140, c. 2)
Hadisin Açıklaması
Hanefilere göre imam ister açık okusun, ister gizli okusun, cemaat ne Fatiha’yı ne de sûreyi okur. Şâfiîlere göre imam ister gizli, ister açık okusun, cemaat mutlaka Fatiha’yı okur.
Mâliki ve Ahmed-bin Hanbel’e göre imam gizli okursa cemaat Fatiha’yı okurlar, imam açık okuyorsa okumazlar. (Maalim-üs-Sünen, c. 1, s. 394)
*
İmran bin Husayn radıyallahu anh’dan:
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, öğle namazını kıldırdı. Namazdan ayrıldıktan sonra dedi ki: “Sebbih isme rabbikel a’lâ”yı hanginiz okudu? Adamın biri “ben” dedi. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, “birinizin beni o (sûreye) çektiğini bildim,” dedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 138/829)
Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebî Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları
YORUMLAR