İmam Hatip Liselerinde Bir İlk!

Millî Eğitim Bakanlığı, tarihinde bir ilk uygulama ile sanat ve mûsikî alanında özgün bir çalışmaya imza atıyor. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren İstanbul Üsküdar'da bulunan Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, “Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi”  uygulanıyor.

Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde uygulanacak “Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi” ile öğrenciler; klasik sanatlarda, özellikle hüsn-i hat ve mûsikî alanlarında bilgi ve becerilerini artıracaklar. Kültür ve medeniyet mirasımızın devamlılığını sağlamada önemli bir kazanım elde edecekler. Böylece sanat bilinci gelişmiş bireylerin, kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı yetişmeleri, özgüvenleri yüksek ve sanatçı bir kimlikle hayata atılması sağlanacak.

'HÜSN-İ HAT VE MÛSİKÎ BÖLÜMÜ' AÇILIYOR

İnsandaki güzellik ve estetik ilgisi yine onun özündeki farklı kabiliyetlerin keşfi ve geliştirilmesi ile birbirini tamamlar. Hüsn-i hata ilgi duyan öğrencilere başlangıç seviyesinde bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan bu projede teoriden çok pratiğe ağırlık verilmesi esas alınıyor.

HAT_SANATİ

Öte yandan duygu, düşünce veya bir olayı anlatmak gayesiyle ölçülü ve ahenkli seslerin ritimli veya ritimsiz olarak estetik bir şekilde bir araya getiren mûsikî, öğrencilerin ilgisine sunulan bir diğer alan. Medeniyetimizin mirası olan mûsikî kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak, iyi bir ses terbiyesi ve mûsikî eğitimi almak yine bu eğitimle mümkün olacak.

musiki

“Klasik Sanatlar ve Mûsikî Projesi” ile geçmişle gelecek arasında bir bağ kurmak amacıyla önemli bir adım atılmış oluyor. İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yetenek sınavı ile “Hüsn-i Hat bölümü” için 34, “Mûsikî bölümü” için 34 öğrenci olmak üzere toplamda 68 öğrenci almaya karar verildi.

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda ilk defa uygulanacak projenin başvuruları 20-29 Haziran 2016 tarihleri arasında okula doğrudan, posta veya web sitesi üzerinden yapılacak. Ayrıntılı bilgi için okulun http://hakkidemiranadoluihl.meb.k12.tr adresi ziyaret edilebilir.

Ortaokulu veya imam hatip ortaokulunun 8. sınıfını bitiren erkek öğrenciler http://hakkidemiranadoluihl.meb.k12.tr  web sitesi üzerinden başvuru yapabilecekleri gibi öğrenim belgesi, dilekçe ve bir adet fotoğraf ile birlikte öğrenim görmek istediği alanı belirleyip okul müdürlüğüne başvuruda bulunabilirler.

hakki-demir-imam-hatip-lisesi

Kaynak: İslamveihsan

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.