İmam Hatip Okulları, Birer İlim, Hikmet Ve Sanat Öğretim Merkezleri Olduğu Kadar Şahsiyet Ve İrfan Mektepleridir
70. Yılında İmam Hatip Okulları ve Türkiye’de Din Eğitimi Uluslararası Sempozyumu'nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Bu okullar, birer ilim, hikmet ve sanat öğretim merkezleri olduğu kadar aynı zamanda şahsiyet ve irfan mektepleridir." dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “İmam Hatip okulları, milletimizin bugününe ve istikbaline umut olmaktadır”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise yaptığı konuşmada, İmam Hatip Okullarının 70. Yılı münasebetiyle gerçekleştirilen bu sempozyumun hayırlı sonuçlara vesile olması temennisinde bulundu.
İmam Hatip mefkuresinin, bu topraklar için tarihi öneme sahip olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “İmam Hatip Okulları, tarihini bilmenin, inancını yaşamanın ve mukaddesatını yüceltmenin kurumsallaşmış halidir. Köklü bir medeniyetin ve asil bir tarihin en berrak aynasıdır. Medeniyetimize kaynaklık eden değerlerin güven içerisinde geleceğe taşınmasının en sağlam zeminlerindendir.” dedi.
Başkan Erbaş İmam hatip okullarının içinden geçtiği tarihi sürece bakıldığında bir milletin kendini arayışının, ruh köklerine tutunma çabasının, fedakârlığının ve azminin görüleceğine dikkat çekerek, “Nice meşakkatin, çilenin, hüznün ve badirenin girdabından azimle çıkan bu okullar, milletimizin heyecanının ve inancına sadakatinin yaşayan şahitleridir. Hamdolsun bugün binlerce okul ve yüzbinlerle ifade edilen öğrencisiyle İmam Hatip okulları, milletimizin bugününe ve istikbaline umut olmaktadır.” diye konuştu.
“İmam Hatiplere gönül verenlerin idealini ve İmam Hatiplilik şuurunu canlı tutmalıyız”
İmam Hatip okullarının yapısı, müfredatı ve mezunları ile Türkiye’nin yapı taşlarından olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, şöyle devam etti:
“Bu okullar, birer ilim, hikmet ve sanat öğretim merkezleri olduğu kadar aynı zamanda şahsiyet ve irfan mektepleridir. Burada dinî ilimlerle müspet ilimlerin birlikte ve metodolojik bir çerçevede veriliyor olması, dikkate şayan bir ayrıcalıktır. Söz konusu ayrıcalık sayesinde yakın geçmişimizi ve bugünümüzü şekillendiren bu okullar, istikbalimizi medeniyet değerlerimiz ekseninde yeniden inşa edebilmenin de imkanını sunmaktadır. Bu yüzden İmam Hatip nesline hizmet etmek ve onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak, bizler için tarihi bir sorumluluktur. Bu noktada öncelikle İmam hatiplere gönül verenlerin idealini ve imam hatiplilik şuurunu canlı tutmalıyız. Milletimizin İmam Hatiplere teveccühünün sebeplerini iyi anlamalı, bu asli ihtiyacı en etkili ve verimli şekilde gidermeye çalışmalıyız. Nicelik ve nitelik ilişkisini dengede tutmak suretiyle İmam Hatip mefkûresini fikrî ve fizikî imkânlarla tahkim ederek kararlılıkla geleceğe taşımalıyız. Bunun için din eğitimi ve hizmeti sunan kurumlarımızın işbirliği içerisinde ortak çalışmalar yapmaları oldukça önemlidir.”
Başkan Erbaş, 35. İl Müftüleri İstişare toplantısında İlahiyat/İslami İlimler fakülteleri dekanlarıyla beraber “Toplumu Din Konusunda Aydınlatmada Diyanet-İlahiyat İşbirliği İmkânları/Stratejileri” üst başlığı ile müzakereler yaptıklarını hatırlatarak, 36. İl Müftüleri İstişare Toplantısında ise Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü yetkilileriyle “DİYANET-MEB İşbirliği İmkânları” konularını ele aldıklarını kaydetti.
Bütün bu toplantılardan çıkan kararlar neticesinde Diyanet-İlahiyat ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurarak çalıştıklarını aktaran Başkan Erbaş, “Başkanlığımız, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da fikri hür, vicdanı hür, inancı sağlam nesiller yetiştirme gayretinin hep destekçisi olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Başkan Erbaş, sempozyumun hazırlanmasında, gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere, tebliğleriyle ve müzakereleriyle katkı sunacaklara teşekkür etti.
Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bazı AK Parti milletvekilleri, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.
YORUMLAR