İmam Kime Denir? | İmam Olacak Kişide Aranan Şartlar Nelerdir?
İmâm kimdir, kime denir? Cemaat ne demektir? İmam olacak kişide aranan şartlar nelerdir? İmam namaza nasıl niyet eder? İmama uyan cemaat nasıl niyet eder?
İmâm, lügatta, “önder, lider” mânâlarına gelir.
İMAM KİME DENİR?
Dînî terim olarak ise Müslümanlara, topluca namaz kılarken önderlik yapanlara “imâm” denir. İmâmın, Müslümanlara topluca namaz kıldırmasına imâmlık, imâmın arkasında topluca namaz kılanlara da “cemaat” denir. Cemaatin namazı, ancak imamın namazı ile tamam olur. Yani imamın namazı olmaz ise cemaatin namazı da olmaz. Cemaatle namaz kılmak, sünnet-i müekkededir. Cemaate devam etmek ise İslâm’ın önemli âdetlerindendir.
İMAM OLACAK KİŞİDE ARANAN ŞARTLAR
İmam olacak kimsede şu şartların bulunması gerekmektedir:
- “Müslüman olmak.
- Büluğ çağına ermiş olmak.
- Akıllı olmak.
- Erkek olmak.
- Doğru düzgün Kur’ân-ı Kerîm okuyabilmek.
- Özür sahibi olmamak.”
Bununla beraber imâm olan kimsede bazı üstün vasıflar bulunursa, imamlığa daha lâyık olur. Bu vasıflar sırası ile şöyledir:
- “Fıkhî bilgiye sahip olmak,
- Kıraati güzel olmak,
- Haramlardan kaçınmak,
- Yaşça büyük olmak.”
İMAM NASIL NİYET EDER?
İmam, cemaate namaz kıldırırken şöyle niyet eder:
Meselâ sabah namazı kıldırıyorsa, “Niyet ettim Allah rızası için bugün- kü sabah namazının farzını kılmaya ve kıldırmaya.”
CEMAAT NASIL NİYET EDER?
İmama uyan cemaat ise şöyle niyet eder:
“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya!” (imam iftitah tekbirini aldıktan sonra:) “Uydum hazır olan imama” der.
Cemaatle kılınan namazlarda, imam, cemaatten ileride durur. Tam arkasında imâmlığa en uygun olan kimse, onun sağında ve solunda da kendisinden sonra imamlığa en uygun olan kimse durur. Eğer imama uyan (cemaat) bir kişi ise imamın yarım sağında durur. Birden fazla kimse var ise imamın arkasında dururlar. Kadınlar, erkeklerin önünde veya onlarla aynı hizada bulunamazlar.