İmam Şarani Hazretleri’nin Sözünü Dinlemeyen Evladı İçin Yaptığı Dua
Dr. Adem Ergül, İmam Şarani Hazretleri’nin sözünü dinlemeyen evladı için yaptığı duayı anlatıyor.
İMAM ŞARANİ HAZRETLERİ KİMDİR?
Mısırlı alim ve sufi İmam Şarani Hazretleri’nin hayatı.
İmam Şarani, 1493 yılında Kahire’de doğdu. Soyu, Hz. Ali’ye ulaşır. Şa‘rânî veya Şa‘râvî nisbesi babasının köyünden gelmektedir. Tahsiline babasının yanında başladı ve hıfzını tamamladı. Kısa bir süre sonra babasını, ardından annesini kaybetti. 1505 yılı başlarında Şeyh Hızır adındaki bir kişiyle birlikte Kahire’ye gitti. Elliyi aşkın hocadan dinî ilimleri öğrendi. 15 yaşındayken ilk haccını yaptı. Tasavvufa ilgisi artınca tahsiline ara verip bir sene müddetle Mukattam dağında ve Karâfe harabelerinde inzivaya çekildi. İmam Şarani Hazretleri 100’den fazla sûfî ile sohbet etti, onlardan feyz aldı. Onun 26 tarikattan el aldığı belirtilir. Harîrîzâde icâzet aldığı tarikatlardan Arîfiyye, Kādiriyye, Rifâiyye, Sühreverdiyye, Zeyniyye, Ahmediyye (Bedeviyye), Metbûliyye, Desûkıyye, Şâzeliyye, Hanefiyye, Cezûliyye, Meymûniyye, Halvetiyye, Gülşeniyye, Demirtaşiyye, Cebertiyye ve Şinnâviyye’nin adlarını kaydeder.
İmam Şarani, Kadı Muhyiddin Abdülkādir Özbekî tarafından Kahire’de adına yaptırılan külliyede 32 yaşından itibaren binlerce talebeyi irşad etmenin yanı sıra dinî ilimleri de okuttu. Anadolu’daki Şa‘rânîzâdeler’in ilki olan Abdürrahîm b. Abdülmuhsin eş-Şa‘rânî, Muhammed Abdürraûf el-Münâvî, Ali b. Ahmed en-Neccârî, Muhammed Hicâzî el-Kalkaşendî, Abdullah el-Acemî, Sirâceddin el-Hânûtî gibi sûfî ve âlimler bunlar arasında sayılabilir.
Hayatı boyunca eğitim, irşad ve eser telifiyle meşgul olan Şarani Hazretleri 5 Aralık 1565’te vefat etti ve külliyesinin camisindeki özel bölmeye defnedildi.
Kaynak: DİA
YORUMLAR