İnanabiliyor Musun?

İçinde yaşadığımız hayat şartları, gözümüze ve gönlümüze değen sûretler, neyi yüceltiyorsa, değerlerimiz de o yolda şekillenir ve mukâvemet kazanır. Eğer hep var olmanın nefsimize güzel gelen yönleriyle çevriliysek, aslında onlar bizi yok edenlerdir. Daha çoğuna yoğunlaşarak savrulmanın, haz almanın ve sınırları aşmanın sürekli rûhumuzu kırbaçlamasıyla yaşadığımız hâl, görünmez bir kan kaybıdır.

“Ölüyoruz, öyleyse yaşanacak!” (İsmet Özel)

Eğer öleceğimizi bilmeseydik, hayatımızda şimdiki hâlinden farklı olarak ne değişirdi? Taleplerimiz, endişelerimiz ve plânlarımız çoğalır mıydı?

Soruyu şöyle de sorabiliriz: Yaşadığımız tatminsizliğin ve zihnî kargaşanın sebebi, insan olarak hayatımız üzerindeki gücümüzün sınırlarını bilmemek olabilir mi?

Sınırlar hareket kabiliyetimizi belirler. Gideceği yeri bilmeyen, yola çıkmak ister mi? Kuralları belli olmayan bir oyunu kim oynamak ister?

Ölüm sonu değil hayatın, başıdır. “Sonsuza kadar yaşayacaksın!” denildiğinde yasak meyveye kandığımız gibi, ölümlü olduğumuzu unutmak da en temel zaafımız... Oysa ki, ölüme inanmak, Yaratan’a inanmaktır. Yaşayabilmek için insana güç veren de budur.

NEDEN ALLAH'A İNANIRIZ?

Neden Allâh’a inanırız? Son yirmi yıldır yapılan ilmî araştırmalar neticesinde psikologlar, güçlü dini inançları olan kişilerin, sezgilerine önem veren ve daha az analitik düşünenler olduğunu ortaya koymuştur. Analitik ve aklî düşünceler çoğaldıkça, kendinden üstün olan bir varlığı tanıma ve O’na tâbî olma isteği azalmaktadır.

Fakat Oxford Üniversitesi’ndeki bir araştırmaya göre, bu tespitler hakikati yansıtmıyor. Çünkü mücerred (soyut) bilgileri yok sayarak pozitivist düşünme biçimini tercih etmenin, mânevî yönümüzü zayıflatması söz konusu değil!. Yapılan nöroloji araştırmalarında, ateist kimselerin mânevî duygularını bastırmak için daha çok kullandığı ön beyindeki kontrol mekanizması incelendi. Kontrol artırıldıkça, yüce bir varlığa dâir ilginin yok olmadığı tespit edildi.

Miguel Farias neticeleri şöyle izah ediyor: “Dînî inançlar; yetişme şartları, alınan eğitim ve sosyal çevrenin tesiriyle gelişen bir süreçtir. Sosyolojik ve tarihî bilgilere göre inandığımız şeyin kökleri, ilkel duygularda değil, yaşadığımız kültürdedir.”[1]

NASIL BİR KÜLTÜRDE YAŞIYORUZ?

O hâlde nasıl bir kültürde yaşıyoruz?

Batı kültüründe din, ne bu dünyaya, ne de ölümden sonrasına dâir söyleyecek sözü olmayan, sadece tüketimi artırarak hayatı renklendiren sözde bazı gösteri ve hareketlerden ibarettir. Böylesi “hoş ve boş” bir ortamda bile, arayışlar içindeyken îmâna kavuşan nice kutlu gönüller de mevcuttur.

Hâl böyleyken, ülkemizin ezan okunan topraklarında kurmaya çalıştığımız hayat tarzı ve şehir düzeni, yanlış tarafından takip edilen beyhûde bir özentiyi âşikar etmektedir. Teknoloji fırtınasına hazırlıksız yakalanarak arada kalmış olan neslimiz, âidiyet krizi içinde var olmaya gayret etmektedir. İnancımızın üzerine bina edilmiş olan kültür hazinemizi, her yönden işleyerek asrın idrakine söyletmek ve ruhlarımızı nurlandıran bir atmosfer oluşturmak mecburiyetindeyiz.

İçinde yaşadığımız hayat şartları, gözümüze ve gönlümüze değen sûretler, neyi yüceltiyorsa, değerlerimiz de o yolda şekillenir ve mukâvemet kazanır. Eğer hep var olmanın nefsimize güzel gelen yönleriyle çevriliysek, aslında onlar bizi yok edenlerdir. Daha çoğuna yoğunlaşarak savrulmanın, haz almanın ve sınırları aşmanın sürekli rûhumuzu kırbaçlamasıyla yaşadığımız hâl, görünmez bir kan kaybıdır.

Sürekli gündemi takip etmek istiyoruz. Her gün yeni bir salâ okunduğuna göre, en güncel mesele, verilen o taze haberdir. Belki de didik didik ederek arayıp durduğumuz hayatın mânâsı, içinde değil de dışındadır. Hayatın mânâsı, ölümdür. Ölümü olmayanın, hayatı da olmaz.

[1] Miguel Farias, Coventry ve Oxford Üniversitesi, 8 Kasım 2017, www.sciencedaily.com

Kaynak: Sevilay Kösebalan, Şebnem Dergisi, Sayı: 161

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.