"İnnâ Lillâh ve İnnâ İleyhi Râciûn" Ayeti İle İlgili Hadisler

HADİSLER

“İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” demenin fazileti ve önemi nedir? “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” ayeti ile ilgili hadisi şerifler...

Nebî (s.a.v) ashabıyla yürürken ayakkabısının bağı koptu, O hemen “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” dedi. Ashabı:

“–Bu da musibet midir?” diye sordular. Rasûlullah (s.a.v):

“–Evet, mü’mini üzen her şey musibettir” buyurdular. (İbnü’s-Sünnî, Amelü’l-yevm ve’l-leyle, s. 313/353)

*****

Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz’in kandili sönüvermişti. “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” dediler. Kendisine:

“–Yâ Rasûlallah, bu musibet midir?” diye soruldu.

“–Evet, mü’mine eziyet veren her şey onun için musibettir ve ecir vesilesidir” buyurdular. (Süyûtî, ed-Dürrü’l-mensûr, I, 380)

*****

Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:

“Bir müslüman herhangi bir musibete uğrar da aradan uzun zaman da geçse onu hatırlayıp yeniden “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” derse Allah teâlâ o esnada ecrini yeniler, musibete uğradığı gün ona verdiği ecrin bir mislini ona tekrar ihsan eder.” (Ahmed, I, 201; İbn Mâce, Cenâiz, 55)

*****

Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:

“Üzerinden çok zaman geçse bile bir nimete kul yeniden hamd ederse Allah da ona yeniden sevap verir. Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen kul bir musibet için yeniden “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” derse Allah da ona yeniden sevap ve ecir ihsan eder.” (Hakîm et-Tirmizî, Nevâdiru’l-usûl, II, 203)

*****

Saîd b. Müseyyeb camiye gelmişti, bir de baktı ki cemaatle namazı kaçırmış, bunun üzerine öyle bir “İnnâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn” dedi ki sesi caminin dışından bile duyuldu. (Süyûtî, ed-Dürrü’l-mensûr, I, 381) Yani bunu bir musibet olarak gördü.