İnsanlar Neden Vegan veya Vejetaryen Olur?

HAYATIMIZ

İnsanlar neden vegan veya vejetaryen olmayı tercih eder?

Bugün ateizm propagandası yapanlar, ahlâk hususunda büyük bir çıkmaza girmektedirler.

İNSANLAR NEDEN VEGAN VEYA VEJETARYEN OLUR?

Yaratıcı’yı kabul etmedikleri için, insanı sâir mahlûkattan biri olarak gören ateistler, insanın diğer mahlûkata tahakküm etme salâhiyetinin ahlâkî temelini îzah edemezler. Onlara göre mâdem insan da bir hayvandır, o hâlde insan kendisini sokmaya gelen bir yılanı dahî öldürme davranışını ne ile îzah edebilir? İnsanı, diğer mahlûkların üstüne çıkaran husus, sadece aklının gelişmiş olması mıdır? Böyle bir görüş de ahlâkî olamaz.

Bu vicdânî sorgulamalar neticesinde Batı âleminde, -Hinduizm’de olduğu gibi- hayvanî gıdaları reddeden kişiler zuhur etmiştir. (Veganlar, vejetaryenler.)[1] Hâlbuki onlar da ihtiyaçları sebebiyle, yine bir canlı türü olan nebâtattan da istifadeye mecbur kalmaktadırlar. “Hiçbir canlıya zarar vermeyeyim.” diyen insan, bakteri ve mikropları öldüreceği için temizlik bile yapamaz.

İslâm ise insanın mükerrem olduğunu, bu kâinâtın insan için yaratıldığını, göklerde ve yerde ne varsa hepsinin insana âmâde kılındığını[2] ifade eder. Böylece mâkul ve şer’î ölçüler dâhilinde, onun diğer mahlûkattan istifade etmesini ve zararından başka türlü kurtulma imkânı bulunmayan hayvanları imhâ etmesini meşrû ve ahlâkî sayar. Fakat diğer taraftan da Yaratan’dan ötürü yaratılanlara şefkat ve merhamet nazarıyla bakabilmeyi, mahlûkâtı ilâhî bir emânet olarak görebilmeyi insana bir vazife olarak yükler.

Dipnot:

[1] Vegan: “hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme”, Vejetaryen ise: “kırmızı et, balık, kümes hayvanları tüketmeme” demektir.

[2] Bkz. el-Câsiye, 13.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İslam Tefekkür Ufku, Erkam Yayınları