İsefam, İslam Ekonomi ve Finansında Öncü Olacak

Türkiye’de İslam ekonomi ve finansı alanında üniversite düzeyinde kurulan ilk araştırma merkezi olan İSEFAM açılıyor.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde kurulan Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM), öncü çalışmalarla Türkiye'nin bu alanda ilerlemesine katkı sunacak.

Türkiye’de İslam ekonomi ve finansı alanında üniversite düzeyinde kurulan ilk araştırma merkezi olan ve yapımını Albaraka Türk ile Kuveyt Türk katılım bankalarının üstlendiği İSEFAM'ın açılışı bugün gerçekleştirilecek.

İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, merkezin tanıtım toplantısında, Türkiye’de İslam ekonomisi ve finansı alanının öncülerinden merhum Sabahattin Zaim’in adını taşıyan üniversitenin, yüklendiği misyona uygun olarak Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduğunu söyledi.

İSLAM DÜNYASININ EKONOMİK SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE ALTERNATİF ÜRETECEK

Türkiye’nin, bölgenin ve dünyanın büyük bir dönüşüm yaşadığı bir dönemde açılan İSEFAM'ın İslami ekonomi ve finans konularında önemli araştırmalara imza atacağını belirten Bulut, yurt içi ve yurt dışında bu alanda çalışan hocaları bir araya getirdikleri merkezde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim verileceğini dile getirdi.

İslami finans merkezi olmanın, tarihi birikimi ve coğrafi konumuyla en çok İstanbul’a yakışacağını ifade eden Bulut, Türkiye’nin istikbalinde İSEFAM'ın kritik bir rol oynayacağını kaydetti.

Bulut, şu an 2 trilyon dolar civarında bulunan küresel İslami finans büyüklüğünün gelecek 5 yılda 3,5 trilyon dolara ulaşacağı dikkate alındığında Türkiye’nin ve İstanbul’un bundan pay alması noktasında bu merkezin özellikle eğitim ve araştırma alanında yapacağı çalışmaların katkısı olacağını söyledi.

İSEFAM'ın araştırma altyapısıyla Türkiye’nin yanı sıra bölge ülkelerine ve dünyaya alanında yol gösterici olacağını aktaran Bulut, "Burası inşallah küresel kapitalizme ve İslam dünyasının ekonomik sorunlarının çözümüne alternatif üretecek İstanbul merkezli yeni bir paradigmanın inşa edildiği bir merkez olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her üniversitenin belli bir alanda uzmanlaşması yönünde tavsiyesi olduğunu aktaran Bulut, "Biz orta ve uzun vadede İZÜ’nün İslam ekonomi ve finansı konusunda öncü bir üniversite olmasını istiyoruz. Dünyanın dört bir tarafından araştırmacılar bizi bulacak. Şimdiden başvurular başladı." diye konuştu.

Bulut, İslam ekonomi ve finansının bütün mirasının esasen İstanbul’daki arşiv ve kütüphanelerde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İSEFAM bünyesinde Osmanlı Para Vakıfları projesini yürütüyoruz. Osmanlı’nın özel sektörün finansmanıyla ilgili uygulama ve tecrübe birikimini bugüne aktarmak istiyoruz. Para vakıfları mirasından yeni enstrümanlar çıkarıp öncelikle katılım bankalarımızın hizmetine sunacağız. Örneğin Ziraat Katılım’la müzaraa yani ziraat ortaklığı modelleri ile Türk tarımına ne tür katkılar yapılabileceğini araştıracağız. Diğer bankalarımızla ilgili de alanlarına göre spesifik projeler var. Bunları tek tek çalışacağız."

Mehmet Bulut, toplam 15 milyon liraya mal olan İSEFAM'ın inşasını Albaraka Türk ve Kuveyt Türk’ün 6’şar milyon lira ile desteklediğinin bilgisini verdi.

FAİZSİZ BANKACILIKTA TÜRKİYE EKOLÜ

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, sektörün eğitim ve insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu, bu konuda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversiteler ile iş birlikleri olduğunu söyledi.

İZÜ ile yaptıkları çalışmaların bunların başında geldiğini aktaran Akyüz, Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kapsamlı bir programla hayata geçirildiğini, sektörün bu merkezde yetişen insan kaynağının ve gerçekleştirilen araştırmaların katkısıyla daha iyi noktalara ulaşacağını dile getirdi.

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu ise İslam ekonomisinin özgünlüğünün altını çizen Sabahattin Zaim’in adını taşıyan bir üniversitede bu alana has bir araştırma merkezi kurulmasının heyecan verici olduğunu ifade etti.

Dünyada faizsiz bankacılık alanında Malezya, İngiltere ve Körfez ülkeleri olmak üzere üç ekol bulunduğuna değinen Hazıroğlu, “Faizsiz bankacılık literatüründe Türkiye ekolü kavramının da üretilmesi lazım. İSEFAM'ın Türkiye ekolü oluşturma yolunda önümüzü açacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye’nin gelecekte hem Ortadoğu’da hem de dünyada kendi ekonomi ve bankacılık anlayışı ile var olması gerektiğini vurgulayan Hazıroğlu, üniversitelerin ve bu tür araştırma merkezlerinin bu işe katkı sunmalarını önemli bulduğunu kaydetti.

Kuveyt Türk Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz da İSEFAM projesine destek vermeyi bir sosyal sorumluluk görevi olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Katılım bankalarının teorik anlamda İslami finansı bilen bu tür merkezler tarafından desteklenmesinin önemine işaret eden Yılmaz, Türkiye’de bu alanda teorik ve akademik tarafta gözlenen eksikliğin giderilmesi noktasında İSEFAM'ın ciddi katkısı olacağını söyledi.

Yılmaz, "Benzer merkezler başka üniversitelerde de kurulabilirse Türkiye daha yaygın ve çeşitlendirilmiş bir İslami finans bilgi birikimine ulaşır." dedi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.