
İşgalciler, Harem-i İbrahim Camii İmamına 15 Günlük Uzaklaştırma Cezası Verdi
İşgalcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camii'nin imamına 15 gün uzaklaştırma cezası verdiği bildirildi.
El Halil Filistin Evkaf Müdürü Şeyh Cemal Ebu Aram, Harem-i İbrahim Camii görevlilerinin, İsrail askerlerinin caminin işgal altındaki bölümündeki tüm iç odaların kapılarını kilitleyip zincirlemesi karşısında şaşkınlığa uğradığını ifade etti.
Ebu Aram, cami imam ve hatibi Şeyh Mutez Ebu Isnine ile bir görevlinin 5 saat kadar gözaltına alındığını, daha sonra Ebu Isnine ile görevliye 15 gün uzaklaştırma cezası verildiğini belirtti.
Filistin Evkaf ve Din İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise Harem-i İbrahim'in bazı odalarına kilit vurulması, bakanlığın cami üzerindeki egemenliğine açıkça zarar vermeyi amaçlayan ve caminin kutsallığını ihlal eden tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirildi.
İşgalci makamlarından konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
İşgalciler, Harem-i İbrahim Camii'ni Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı'nda ibadete açmayı reddetmişti.
Harem-i İbrahim Camii, ramazan ayında cuma günleri tamamen Müslümanların ibadetine açılıyordu ancak işgalci makamları bu yıl söz konusu uygulamayı yerine getirmedi.
- Müslümanlar için en kutsal 4. cami olan Harem-i İbrahim'e yönelik ihlaller
İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın çevresi olarak kabul edilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camii, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.
Caminin altında yer alan mağarada Hazreti İbrahim ve eşinin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin mezarları bulunuyor.
İşglcilerin 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.
Tarihe "El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı" olarak geçen saldırıda 29 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150'den fazla kişi yaralanmıştı.
Caminin bölünmesinin ardından, Hazreti İshak ve eşinin bulunduğu kabirler Müslümanlara ayrılan kısımda kalmış, diğerleri ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmıştı.
Bölünmüş kısımlar yılda onar gün karşılıklı olarak Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açılıyor. Buna göre, Yahudilerin dini bayramlarında cami olan kısım Yahudilere, Müslümanların dini bayramlarında da sinagog kısmı Müslümanlara tahsis ediliyor.
YORUMLAR