Işid, Irak ve Suriye Krizinin Geleceği

Irak ve Suriye’deki iç savaş Ortadoğu gündeminin ana eksenini oluşturmaya devam ediyor. Her iki ülkenin geleceğine ilişkin belirsizlik de sürüyor.  Gerek Irak’ta gerekse Suriye’deki IŞİD’in etkinliği bazı bölgeler haricinde genel olarak kırılabilmiş değil.

Suriye’deki iç savaşın sona erdirilebilmesi için öne sürülen çözüm yolları da tartışılmaya devam ediyor. Bu noktada gündeme gelen formüllerden bir tanesi NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e ait. Krize çözüm olarak Bosna modelini öneren Rasmussen, Suriye’nin etnik, dini ve mezhebi olarak kantonlara ayrılmasının düşünülebileceğini dillendiriyor. Rasmussen; “Bu mükemmel bir çözüm değil ama Bosna’da uygulandığında savaş durdu” diyor.

Yine bu meyanda gündeme gelen bir diğer çözüm formülü BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura’nın Suriye’de ‘dondurulmuş bölgeler’ teklifi. Plan, hem rejim hem de muhaliflerin Halep’ten başlayarak belirlenmiş bazı bölgelerde ateşkes ilan etmesini öngörüyor. Suriyeli muhalifler Esed rejiminin daha önce varılan ateşkes anlaşmalarını ihlâl ettiğini hatırlatarak De Mistura planına tepki gösteriyor.

Çözüm olarak önerilen formüller de gösteriyor ki Suriye’nin kriz öncesi bütünlüğünü koruyabilmesi çok zor gözüküyor.

Irak’ta benzer bir durum hakim. Irak’ın parçalanmadan tek parça kalabileceğine ilişkin umutlar neredeyse tamamen ortadan kalkmış durumda. Maliki’in mezhepçi politikalarından müşteki Irak Sünnilerinin Maliki’nin gidişinin ardından çekinceleri giderilmiş değil. Bu sağlanamayınca ülkenin önemli bir bölümünde hâkimiyetini sürdüren IŞİD ile mücadele etkisiz kalıyor. IŞİD’in etkinliğinin kırılmasında Sünni aşiretlerin oynayacağı rol hayati öneme sahip. Ancak Sünni aşiretler IŞİD’e karşı mücadeleye destek vermeleri karşılığında bazı taleplerinin karşılanmasında İbadi yönetiminin de yetersiz kaldığı düşüncesinde.

MUSUL'U IŞİD'DEN GERİ ALMA OPERASYONU

Irak’ta IŞİD ilerleyişinin ardından ülke gündemindeki en önemli konu Musul’u IŞİD’den geri almak için yapılması planlanan operasyon.

Bağdat ve ABD yönetiminin planı, Irak ordusuna destek veren Şii milislerin yanı sıra, Peşmerge ve Sünni aşiret güçlerinden oluşan ‘Sahva Birlikleri’ benzeri bir gücün de IŞİD’e karşı savaşması. Ancak IŞİD’in Irak’ın Sünni bölgelerinden çıkarılması planı karşısında temel bir sorun duruyor; Sünni bölgelerde yaşayan kesimlerin önemli bir bölümü, Maliki’nin ayrılmasından sonra göreve gelen Haydar İbadi hükümetine de güvenmiyor.

Sünnilerin, Maliki yönetiminde uzun süre devam eden mezhepçi politikalar ve hak ihlalleri tamamen ortadan kalkmadan ve bu yönde somut adımlar atıldığını görmeden IŞİD karşıtı operasyona destek vermesi mümkün gözükmediğinin altı çiziliyor siyasi analizlerde. Bu IŞİD gerçeğinin Irak ve bölge gündemini daha uzun sürece meşgul edeceği anlamına geliyor…

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, Ocak 2015

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.