İskilipli Atıf Hoca Anıldı

İskilipli Atıf Hoca, ölümünün 92'nci yılında Çorum'un İskilip ilçesindeki kabri başında anma töreni düzenlendi, mevlit okutuldu.

Atıf-Derneği tarafından çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla organize edilen program, İskilip ilçesindeki Gülbaba Mezarlığı'nda bulunan İskilipli Atıf Hoca Anıt Mezar ve Külliyesi'nde Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Törene katılan AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, İskilip Kaymakamı Bahadır Güneş, İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ömer Arslan, eski milletvekili Mehmet Sılay, Atıf Hoca'nın torunları Ahmet Faruk ve Mehmet İmal ile bazı aile yakınları ve vatandaşlar, Atıf Hoca'nın kabri başında dua etti.

Buradaki programın ardından Şeyh Yavsi Camisi'nde Atıf Hoca ve şehitler için mevlit okutuldu. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan mevlitte Atıf Hoca ve şehitler için dua edildi.

Mevlite katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, İskilipli Atıf Hoca'nın idamının Türk milletinin son 100 yıllık tarihinin en hazin anlarından biri olduğunu söyledi.

Atıf Hoca'nın idamının Türk milletinin tarihi genlerine uygun devlet geleneğinin karşı karşıya kaldığı en ağır vakalardan biri olduğuna dikkati çeken Külünk, "Atıf Hoca devrinin alimidir. O gün yazdıklarını bugün okuduğumuzda bir kez daha neyin mücadelesini verdiğini anlıyoruz. Aslında Atıf Hoca Batı karşısında yenilmiş bir milletin, Batı karşısında yenik düşen bir medeniyetin ızdırabı ile iman ve İslam çizgisinde yeni baştan bir galibiyet arayış mücadelesinin adamıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kendisinin de Rize'deki şapka isyanında şapka giymediği için idam edilenlerden birisinin ailesinden olduğuna işaret eden Külünk, şunları kaydetti:

"Bunlar bizim son yüzyılın en ağır acılarıdır. Allah bir daha bu millete bunları göstermesin. Topyekun 81 milyon memleket evladının bütün farklılıklarıyla bir olduğumuz, farklılıklarımızın zenginliklerimiz olduğunu kabul ederek bir devlet aklıyla yolumuza yürüyoruz. Devletle milletin ayılmaz parçası olduğunu esas alan bir akıl ile yol yürüyoruz. Atıf Hoca'nın hukuksuz şekilde elimizden alınması, sonradan icat edilen aslında onun şahsında topyekun millete bir mesaj olarak verilen o hukuksuz karar, bugün milletin vicdanında karşılık bulmamaktadır. Karşılık bulmadığı için de bu millet İskilipli Atıf Hoca'yı unutmamıştır ama haksız şekilde şehit edilmesinden sonra dahi devletle küsmemiştir, devletle kavga etmemiştir."

Anma etkinlikleri kapsamında "Medreseden Darağacına İskilipli Atıf Hoca" paneli de düzenlendi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

İSKİLİPLİ ÂTIF HOCA KİMDİR?

İskilipli Âtıf Hoca Kimdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.