İslam Dünyası: Acı ve Ümit

Altınoluk Dergisi, 383. sayısında “Acı ve Ümit”  kapağıyla çıktı. 

Altınoluk sunuş yazısında şöyle tanıtılıyor:

"İslam dünyası bizim kalb coğrafyamız. Allah Teala bağlamış kalblerimizi bu coğrafyada yaşayan herkesle.

O coğrafyada olan biten her şey kaçınılmaz olarak gündemimize giriyor.

Ne yazık ki yüreğimizi yakan acılar var o coğrafyada.

Altınoluk’un 1986’da çıkan ikinci sayısının kapağında “Kudüs acısı” yer almış. O sayının kapağında bir de “Her gönüle mirac ışığı” ifadesi bulunuyor. Kudüs ile Mirac içiçe ve Kudüs bir acı yumağı halinde yüreklerimize yansıyor.

Altınoluk -1986’daki “Kudüs acısı”nı hatırlamak, bu acının hala dinmediğini, dindirilemediğini hatırlamak anlamına geliyor.

Düşünelim ki o sayı tek değil kalb coğrafyamızdaki acıları görmek için.

“Neden hep mazlum” diye bir sayı daha yapmışız, yine yürek burkan Kudüs görüntüleri ile.

“Hüzünsüz Ramazan özlemi” diye bir sayı daha yapmışız, bu defa Amerikan uçaklarından Irak’ın üzerine bomba yağarken...

Bütün bunlarda asıl kahredici olan nedir, derseniz, 1 milyar 700 milyonluk İslam dünyasının, on yıllardır bu mazlumiyet çemberini kıramamış olması ve sadece biri diğerini aratan acılarla boğuşmaktır.

Hayat mücadeledir, her toplum tehditle karşı karşıya gelir.

Tehdidi cevaplandırırsınız, bu sizin direnç gücünüzü, tırmanma şevkinizi artırır.

Ama üzerinize belalar yağar, cevap vermekte zorlanırsanız, ümitler yara alır.

İslam dünyası 100 yıllık bir çemberi, kuşatmayı, belirlenmişliği aşmaya çalışıyor. Kudüs de burada sembol durumunda. İster Arakan’ın sembolü deyin, ister Doğu Türkistan’ın, ister Çeçenistan’ın...

Kudüs işte şurada, her türlü vahşetin uygulama alanı halinde ve tepkilerin, bu vahşeti durdurmaya kafi gelmeyeceğini biliyoruz.

Maalesef bu durum, canavarın iştahını artırıyor.

Amerika’nın Kudüs cür’eti bu sebeple, İsrail’in şirretliği bu sebeple.

Geçtiğimiz ay İstanbul’da bir toplantı oldu. ABD’nin cür’etine sıcağı sıcağına cevap niteliği taşıyan bir toplantı.

İstanbul’dan bir ses yükseldi. Bu sesin taşıdığı ümit potansiyeli eskilerden farklı mıdır, daha fazla mıdır, bunu söylemek kolay değil.

Ama bu hadisenin İslam dünyası için “Ümid”in nerede olduğunu gösteren bir işaret fişeği olduğu muhakkaktır.

Bu toplantı İslam dünyasında, belki “Türkiye merkezli” oluşu da dikkate alınarak “Ümmet adına” farklı bir hamle ümidi doğurdu.

Şunu söyleyebiliriz: 1 milyar 700 milyonluk İslam dünyası yok farzedilerek bir dünya dengesi kurulamaz. Bu dünya da böyle kalmayacak. Belki acılarla yoğrulacağız, ama yoğrulacağız.

Bize düşen, İslam dünyası olarak kendi kalblerimizden başlayan bir “Yeni dünya” ufkunu dokumaktır.

Altınoluk’un bu sayısında Kudüs’ten yola çıkarak “Acı ve Ümid”i yüreklerinize taşıyalım istedik. Sizler de çocuklarınıza taşıyın, isteriz. Çocuklarımız Kudüs’le büyüsünler. Acılarla ama ümitle."

Ayrıntılı Bilgi: www.altinoluk.com.tr

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.