İslam Dünyası Ortak Gençlik Politikası Oluşturulacak

İstanbul'da 6-7 Ekim'de gerçekleştirilen İİT Gençlik ve Spor Bakanları 3. Konferansında İslam dünyası ortak gençlik politikası oluşturulması amacıyla alınan kararlar onaylandı.

İstanbul'da 6-7 Ekim'de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik ve Spor Bakanları 3. Konferansında kabul edilen ve 18-19 Ekim'de Özbekistan'ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirilen, İİT 43. Dışişleri Bakanları Konferansında onaylanan, "İslam dünyası ortak gençlik politikası oluşturulması" ile ilgili 11 karar, İİT'nın internet sitesinde yayınlanarak, yürürlüğe girdi.

Ortak gençlik politikasının hayata geçirilmesi vazifesini yürütmesi amacıyla, "İİT Gençlik ve Spor Bakanları Konseyi" kuruldu. Bu kapsamda, İstanbul merkezli İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu’na da (IKGF-Dİ) konseyin daimi sekretaryası görevi verildi.

Ayrıca, İslam dünyasının ortak gençlik stratejisi taslak dokümanı kabul edilerek, son halinin Nisan 2017'den önce kabul edilmesi öngörüldü.

İSLAM DÜNYASI GENÇLERİNİN GELİŞİMİ

İKGF-Dİ Başkanı Elşad İskandarov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu kararların yayınlanmasının, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile 1 yıldır yürüttükleri faaliyetlerin olumlu neticesi olduğunu belirtti.

Kararların İİT’de en üst düzeyde kabul görme sebebinin, Türkiye'nin son dönemlerde izlediği aktif diplomasi olduğunu dile getiren İskandarov, "Kararlara göre, İslam dünyasında gençliğin çok yönlü gelişimi konusunda konuşma noktasından yürüme noktasına gelinmiştir. Bir taraftan İİT gençliğin geliştirilmesiyle ilgili stratejinin çerçevesi belirlenmiş olup, diğer taraftan bu stratejinin uygulanması için gerekli mekanizmalar oluşturulmuştur. Bundan sonraki dönemde 56 ülkenin Gençlik ve Spor Bakanları arasındaki koordinasyonu gerçekleştirme görevinin bize verilmesi, bir taraftan gençlik için yürüttüğümüz faaliyetlerimize gurur verici bir onama, öte yandan çok büyük bir sorumluluktur." ifadelerini kullandı.

İSLAM DÜNYASININ ORTAK TEHDİT LİSTESİ

İskandarov, kararlar kapsamında, İİT Gençlik ve Spor Bakanları 4. Konferansı'nın 2018'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de gerçekleştirileceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde 14 ayrı başlık altında yer alan ortak eylem planının uygulanmasına odaklanacağız. Bu kararlar sayesinde FETÖ ve PKK, DEAŞ ile denk tehditler kabul edilerek, eylem ve ideolojilerinden gençliğimizin korunması adına üye ülkeler için ortak tehdit listesine alınmıştır.

İİT Gençlik Stratejisi, gençliğin entelektüel gelişimini sağlamak, radikalizm ve şiddetten beslenen akımların propagandası ile mücadele etmek, yani kısaca gençliğimizi 21. yüzyıl tehditlerine karşı hazırlanması önümüzdeki dönemin temel önceliği olacaktır.

Bu dönemde Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı başkanlığında, 5 daimi üyeden oluşan Gençlik ve Spor Bakanları Konseyi ile birlikte öngörülen hedefler doğrultusunda çalışacağız, kısa zamanda gençlik adına çok daha başarılı girişimlerin gerçekleştirileceğine inanıyorum."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.