İslâm Dünyasının Üç Hakikât Karşısındaki Tutumu

Bilgi ile aramızda olan ilişkiyi anlatırken yer yer abartılar yaparız, bilgi gözümüzde büyür. Kendi dünyamıza döner bazı itiraflarda bulunuruz.

İnsanlık tarihi ortada! Bugünden geriye doğru gittiğimizde sekiz bin yıllık bir kültür birikimi bizi karşılıyor. Tarih Sümerlerin yazıyı bulduğu vakitleri başlangıç olarak kabul ediyor, oradan günümüze geliyor. Peki dünyada hayat ne kadar yıldır sürüp gidiyor? Yüzbinlerce yıl olduğu söyleniyor.

UNUTULAN, YİTİP GİDEN UYGARLIKLAR YOK MU? 

Elbet nice şeylerin bu gün bilinmediğini görüyoruz. Biz bilinenleri ele aldığımızda üç önemli hakikatle karşılaşıyoruz; varlık, bilgi, ahlâk. Üçlü hakikat bu şekilde sıralanır. Bugün dünyadaki bütün insanlığın uğraştığı temel konular bunlardır. Eski bilgilerin kıymeti yeni dünyaların özlemi bu kavramlar ışığında yeniden kurgulanacak hayat bu mecrada akıp gidecektir.

İSLAM DÜNYASININ ÜÇ HAKİKAT KARŞISINDAKİ TUTUMU

İslam dünyasının üç hakikat karşısında aldığı tutum nedir? Bu konu hakkında neler yazılıyor diye baktığımızda Muhammed İkbal’in “İslam’da Dini Düşüncenin Yeniden Doğuşu” kitabını görüyoruz.

Varlık mevzuunu hayatımızın merkezine yerleştirmemiz şart. Varlık ülküsünü motif motif dokumamız gerek. Modern dünyanın varlık olgusu hakkında ortaya koymuş olduğu sözlere gönül dünyamız çok da itibar etmiyor. Kâdim değerlerin taşıyıcıları olarak bizler, varlık hakkında neler söylüyoruz.

“Alan sensin, veren sensin, kılan sen

Ne verdinse odur dahi nemiz var” diyen Aziz Mahmud Hüdayi’nin varlık anlayışı bu gün bize ne söylüyor? Varlığımızı öz değerler üzerine bina etmek lâzım, peki varlığımızdan çıkarttığımız cürufu nereye dökeceğiz?

MEDENİYET ATILIMI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN...

“Düşünüyorum öyleyse varım” cümlesi modern zamanların varlık zemini oldu. Eğer biz de yeni bir medeniyet atılımı gerçekleştirmek istiyorsak varlığı anlamlı kılacak damıtılmış sözleri hakikatin eşiğine getirmek zorundayız. Var olduğumuz gerçeği üzerinde çokça durmalı, varlık dünyasının paslarını ibadetle silmeliyiz. Varlıkta Hakkı tanıyan O’na iman eden kişinin Hak’la anlamını bulduğu bir dünyanın muştularını etrafımıza yaymalıyız.

“Aşka kuluz, aşk zehri bize Lokman görünür

Can gözüne bir katre yedi umman görünür

Yanmada bulmuşuz biz gönül için ferahı

Tanrı sevgisi ferman, akıl derman görünür” diyen Semih Sergen varlığa farklı bir pencere açıyor.

Bilgi konusunu eğitim-öğretim karmaşasından uzak bir alana taşımak zorundayız. Yük haline getirilen bilgi bizi bir arpa boyu ilerletmez. Herkese her şey öğretilmekten vazgeçilmeli bilgi ehline verilmelidir.

AHLÂK ATAN YÜREĞİMİZDİR!

Dünyanın neresinde olursak olalım temel ahlâk anlayışı aynıdır. Cana, mala, namusa, akla ve dine hürmet etmek. Vicdanların penceresini Allah’a açabilmek. Bu önemli konuların imtihanı tabii ki insanla yapılıyor, bakalım kim bu imtihandan yüzakı ile çıkabilecek?

Kaynak: Ali Büyükçapar, İnsanın İmtihanı, Altınoluk Dergisi, Şubat 2015.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.